woensdag 6 februari 2013

Winter sprookjes figurenS'nachts als iedereen slaapt en het begint te sneeuwen gebeuren er magische dingen op de snelweg.

En als de mensen dan in de ochtend naar hun werk gaan en de wegen weer sneeuwvrij zijn denken de meeste mensen dat dat vanzelf gaat.  Euhhhhhh nou niet echt!

Dinsdagavond  rond 10.15 uur ik besluit om naar bed toe te gaan, het was een lange dag vandaag en winterdag ga ik meestal toch wat eerder slapen als in de zomer.

11 uur ik zit net in mijn remslaap en hoor beneden de telefoon afgaan. Ietwat beduusd loop ik de trap af maar ben te laat met opnemen. Dan hoor ik ook mijn mobiel afgaan en die kan ik op tijd pakken.

De opperhoofd van de gladheidsbestrijding vraag mij of ik zou willen sneeuwschuiven want er zijn 2 zieken.
Sneeuwschuiven?  Waar heb je het in godsnaam over 45 minuten geleden ging ik naar bed en toen lag er helemaal niets.

Het lijkt wel Oostenrijk.
Ik loop naar de achterpui en trek de gordijnen open. Fuck, er ligt een heel pak sneeuw. Ik kom eraan zeg ik.

Ik zat al enkele jaren bij de gladheidsbestrijding maar was er dit jaar mee gestopt, maar voor noodgevallen kunnen ze altijd bellen.

Ik stap in de auto en rij naar de zaak pak een vrachtwagen en rij naar Uitgeest daar heeft Rijkswaterstaat een groot terrein waar de schuivers en strooiers staan. Hier kunnen wij ook strooizout laden wat in een grote loods ligt.

Het was er al een drukte van belang want de hele ploeg was al bezig met opbouwen. Binnen even gemeld om te horen welke schuiver ik er op kan zetten.

Big boy's toy's.

We zijn in total met 12 vrachtwagens aanwezig. Ons doel het vrijmaken van de A9 en de A22 en alle op en afritten.

Room with a view!

Na een aantal uren schuiven en strooien beginnen we de snelwegen een beetje sneeuwvrij te krijgen. Het stopt ook met sneeuwen en we winnen terrein. Om 5 uur rijden we nog een rondje om de laatste sneeuwresten te verwijderen. Het beetje wat nog op de weg ligt moet het verkeer wegrijden want het zout werkt het best als er auto's overeen rijden.

Spelen met sneeuw.
Half 7 bouwen we alles af en gaan we naar huis om te slapen het wordt wel weer eens wat want de meeste zijn nu 24 uur in touw.

En als ik dan naar huis rij over de zwarte snelweg is er net of er niets gebeurd is.

Welterusten.17 opmerkingen:

 1. nuttig werk en te weinig gewaardeerd!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Bjorn,

  Ja ik heb nachtdienst gehad en het was ineens feest en er lag gauw zat van die troep.
  Nu werk ik in de Botlek en daar was het met het afgaan van de wacht 07.00 gelukkig allemaal weer weg.
  En inderdaad mensen die om half 9 op kantoor moeten zijn merken er niets van en hebben niets gezien.

  Groet Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bjorn,

   De foto's van deze nacht brengen de sfeer goed over. Mooi gedaan! Ook leuk om een keer te lezen hoe zoiets nou gaat. Daar staat een 'gewone' burger niet bij stil als hij 's ochtends naar het werk gaat. Maar ja, dat ie niet stil staat komt natuurlijk door jullie ;)

   Groet,

   Koen.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 3. Leuk om te lezen Björn. Klasse dat je dat gewoon doet! Ik baal er altijd van als de straat nog niet is bestrooid. HRRg waarom strooien ze nou niet gewoon denk ik dan...maar ja er moeten wel mensen zoals jij beschikbaar zijn Óm te strooien.

  Mooie plaatjes en coole machines. Groet, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Marcel Ik was ook blij de het stopte met sneeuwen. We waren net klaar voor de file. Daarna is er meestal geen doorkomen meer aan en gaan meestal pas naar de file weer door. Het strooien heeft geen zin als je stilstaat :)

  @Koen, dank je. Ja weer eens wat anders als een visverhaal :) Het is natuurlijk wel je werk maar altijd leuk als het gewaardeerd wordt. Maar dat zal met andere beroepen ook zo zijn.

  @ Michael bedankt, Ja dat is bij ons in het dorp ook. Ze strooien alleen de hoofdwegen anders kost het teveel tijd en geld. De mensen die de strooiers besturen hebben net als ik een vaste route die ze moeten rijden. Je mag niet van deze route afwijken. Er zit een gps systeem op de strooier. Rijkswaterstaat of de provincie kan deze uitlezen en zien waar je gestrooid hebt en hoeveel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed bezig zelf is mijn strooidienst nu afgelopen .
  maar woensdag mag ik weer als ik nog wat actie fotos heb zal ik ze laten zien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Machiel,

   Het is wel lekker dat je niet elke dag hoeft te strooien. Bij onzr sttooiploeg zitten 4 mensen en 1 reserve dus je bent bijna het hele seizoen oproepbaar. Ik zit niet op Facebook, anders stuur je de foto' s maar naar mijn gmail account.

   Groet, Björn.

   Verwijderen
 6. Mijn complimenten voor het goede werk. Ik moet elke dag vanuit Zeeland naar Rotterdam. Gezien de sneeuwval van de afgelopen weken was ik behoorlijk blij met de schone en begaanbare wegen, hulde!

  Gr Willem.

  Kurkenglasinzeeland.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen

 7. Dank je wel voor het compliment Willen. Allemaal positieve reactie's ben ik blij mee. Onderweg kom je wel eens andere mensen tegen. Die begrijpen niet helemaal wat je aan het doen bent :)

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk het eens vanuit dit (en jouw) oogpunt te zien Bjorn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Boudewijn. Ik heb geprobeerd om het "gevoel" van de nacht op de foto weer re geven.

   Groet, Björn.

   Verwijderen
 9. Hey Bjorn, ook al weet ik heel goed waar jullie mee bezig zijn, wil ik ook ff zeggen dat ik veel respect heb voor de mensen die dit werk doen. Ik moet er niet aan denken om na mijn (ons) normale werk savonds nog eens gebeld te worden om te strooien.
  Leuk neergezet ook Bjorn.

  Groetje Remco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Remco,

   Thanx man, ik denk dat jij ook al genoeg uurtjes in de week maakt. En je moet ook nog een beetje aan je gezin en je hobby 's denken dat is ook belangrijk. Ik spreek je morgen.

   Groet, Björn.

   Verwijderen
  2. Hoi HOI Bjorn,

   ik weet niet waar jij mee strooit maar dat doe ik altijd met gemengd kippenvoer hahahaha.
   Nou ja, natuurlijk weet ik ook wat je doet en bij deze ook mijn respect uitgesproken.

   Remco attendeerde mij op je site, dus vandaar dat je mij nu treft,hoe gaat ie vereder...al weer wat aan de haak geslagen??

   Ik zal even puzzelen wat je allemaal op deze LEUKE SITE kan en mag doen hahaha.

   Nou ,ik spreek je later als dit bricht trouwens goed weggestuurd word.

   Groetjes aan de ex-collegas....doeiiiiiiiiiiiii

   Verwijderen
 10. Heeeeeeeey Freddie,

  Kippenvoer op de weg dat zal een chaos worden met al die vogels :). Long time no see. Met mij gaat alles goed. IK sprak Remco in de kantine en hij liet een foto op zijn telefoon zien van jouw met een dikke spiegel. Leuk dat je even op mijn weblog komt kijken. We houden contact en ik hoop dat alles goed met je gaat, Ik zal morgen de groeten doen aan je oude collega's. Het vissen gaat lekker maar het ijs gooit roet in het eten.

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen