zondag 5 mei 2013

Polder XL


Na een midweek op vakantie te zijn geweest en heerlijk te hebben ontspannen werd het weer eens tijd om poolshoogte te nemen in de polder!

 Even lekker een midweek weg van alles. 5 dagen naar Brabant dat moet gezellig worden!  En dat werd het ook,  prachtig weer lekker eten en een goed biertje wat wil je nog meer...
Nou eigenlijk ook een beetje internet!  Niet dat ik niet zonder kan hoor, maar mijn vriendin gaat meestal eerder naar bed als ik. Ik ben een nachtmens, s'avonds is alles lekker rustig en kan je mooi een beetje droogvissen op het internet.

Vrijdagmiddag thuisgekomen, de spullen uit de auto geladen snel gedoucht want ik had die avond nog een feestje van mijn werk. Goed, weer eten en veel drinken en met mijn zakken goed gevuld ging ik weer naar huis.

Zaterdagochtend werd ik een beetje brak wakker maar naar een paar uur in de tuin te hebben gewerkt knapte ik al weer aardig op! Het is rond half 3 en loop door de schuur. Ik zie mijn hengels hangen en krijg wel erg veel zin om even te vissen. Als we om een uur of 5 eten kan ik rond 6 uur in de polder zijn en rond 9 uur wordt het donker! Mooi dat worden 3 uurtjes pennen.

Nog even wat spulletjes halen bij de lokale hengelsportzaak, die zit hier om de hoek! Ik blijf natuurlijk weer veel te lang ouwehoeren en kom bijna te laat voor het eten.

Na het eten wil ik in de achtertuin nog even mijn penhengel optuigen. De laatste keer zat ik met 26/00 te vissen en kreeg niet veel beet! Alles eraf gehaald, een iets kleiner molentje wordt erop gezet met 22/00  van Stren een klein pauwenpennetje tussen 2 stoppertjes en een Drennan Super Specialist nummertje 4. Met 2 loodjes van 0,6 en 0,4 gram is alles mooi uitgelood!

Moeilijk maken doen ik het niet!

Ik stop bij stek 1, hier lopen weer 2 dukdalven onder de weg door. Ik voer aan beide kanten en na 10 minuten begin ik met vissen. Ik weet niet wat ik met dukdalven, overstortjes en ronde duikertjes heb, maar ik kan er de laatste tijd wel een visje vangen en ik  kijk of deze tendens zich voort blijft zetten.

De karpers beginnen weer voorzichtig met het azen van natuurlijk voedsel, en ik heb bij de hengelsportzaak ook een doosje met wormen meegenomen. Ik rijg eerst de worm voorzichtig door zijn vel aan mijn haak. Daarna zet ik de worm "vast" met een maiskorrel, en zit ik te vissen met een zogenaamde "cocktail"

"cocktail"
Na een kwartiertje krijg ik een paar tikjes op de pen en een mooie wegloper. Ik sla aan en haak een leuk baarsje! Tsja dat is wel te verwachten als je met wormen zit te vissen. Na een uurtje heen en weer gevist te hebben besluit ik hier te verkassen.

Ik wil nog 1 stek aandoen voor het straks donker begint te worden!. Bij stek 2 heb ik maar liefs 4 duikers tot mijn beschikking!  Dus voeren maar en vissen. Ik zit bij de eerste duiker te vissen en zie aan mijn rechterkant een enorme welling! Zo shit denk ik dat was gewoon een grote karper. Ik gooi mijn pennetje op de plek maar er gebeurd 10 minuten niets. Ik besluit naar de 2e duiker te verkassen. Daar krijg ik nerveuze tikjes op het pennetje. Mmmmm zal wel witvis wezen denk ik. Maar het pennetje schiet dan in 1 keer schuin weg en ik sla dan toch wel aan!

Een mooi klein polderkarpertje knokt voor wat ie waard is en ik ben eigenlijk een beetje  verrast door zijn kracht. Maar naar een paar minuten ligt ie op de onthakingsmat. Ik pak mijn statief en wil mijn fotocamera erop monteren, maar ik ontdek dat ik het "schuifje"wat je onder aan de camera met een schroefje moet vastzetten thuis heb laten liggen!

F*ck denk ik, lekker bezig Bjorn. Nou ja, even fotootje op de mat en dan kan hij weer terug.

Ik zet weer een nieuwe worm en maiskorrel aan mijn haak en ga weer terug naar duiker 1, waar ik de grote welling had gezien. Ik wil hier nog even blijven vissen tot het donker wordt en dan kap ik er mee!

Het wordt al bijna donker maar ik kan mijn witte pauwenpennetje nog aardig zien. Dan plots zie ik mijn pennetje in 1 keer wegzeilen. In een reflex geef ik mijn hengel een zwieper en ik probeer mijn pennetje omhoog te trekken... Maar het lukt niet, ik krijg hem niet boven en mijn hengel begint te buigen en mijn spoel begint te lopen.

Ik wordt ook wakker en het begint door te dringen dat ik op iets groot's heb geslagen! Meter na meter zie ik mijn 22/00 lijn het water in verdwijnen. De hengel staat echt hoepelrond maar ik moet echt alles geven om deze karper te stoppen! Na 15 minuten begin ik het gevecht te winnen en dril ik de karper richting mijn schepnet, maar ik vergeet de duiker onder mijn voeten. Net voor dat ik de karper wil scheppen doet hij nog 1 vluchtpoging.

Mooie schub met mega staart.

Hij schiet onder mijn voeten de brede duiker in! Oh neeeee denk ik bij me mezelf. Ik duw de top van mijn hengel onder water en probeer al pompend de karper uit de tunnel te krijgen! Wonder boven wonder weet ik de karper uit de tunnel te leiden. Ik pak het schepnet en de karper past er net in! Yessssssss, ik sta helemaal te stuiteren. Ik til het schepnet op en hij is loodzwaar. Ik loop naar mijn onthakingsmat en leg de karper daar rustig neer, Jesus wat een bakbeest, zo groot heb ik ze hier niet gevangen.

Er stopt een auto langs de weg en de man doet zijn raampje open. Zo, dat is een grote! Ik knik volhardend. Dan rijd de man weg. Shit denk ik, hij had wel even een foto kunnen maken. Ik pak mijn voeremmer en leg de camera erop. Ik weet alsnog een paar fotootjes te maken en zet de karper snel terug. Wat een avond! Ik heb helemaal een zere schouder van het drillen en mijn handen jeuken omdat ik in de brandnetels had lopen graaien.  Maar ik had het voor geen goud willen missen.

Dikke polder xl schub.


10 opmerkingen:

 1. Super dikke karper, dat word wat deze zomer.
  Nog maar hoofdlampjes aanschaffen?
  Altijd spannend tegen invallen van de nacht.
  (ik kan niet wachten)
  Groet Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, die Steef,

   Bedankt man, de zomer kan nou al niet meer stuk:) Hoofdlampje zat al in de tas, moet alleen nog wat breekstaafjes kopen! Hou je agenda maar leeg van de week dan kunnen we nog even pennen.

   Groet, Björn

   Verwijderen
 2. Hi Bjorn,

  Net terug uit Schotland en ik moet ook snel weer aan het water staan/zitten/liggen, in ieder geval hengelen. Wat een dik monster uit de polder! De big momma's weet je goed te vinden momenteel.
  Was je niet bang dat je 22/00 het zou opgeven?

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, Fer,

   Ik hoop dat jullie een leuke week hebben gehad in Schotland. Elke keer als ik denk groter worden ze niet dan wordt ik weer aangenaam verrast! Ik vis wel vaker met dunnere lijnen maar moeten de omstandigheden wel goed zijn( niet te veel obstakels) ik heb wel het idee als ik dunner vis ik meer aanbeten krijg. Maar de meeste lijnen zijn iets dikker dan op het spoeltje staat. Vraag maar eens een 22/00 lijntje bij de hengelsportzaak en vraag of de winkelier de dikte van de lijn opmeet! Vaak zijn ze dikker. Maar ook de hengel moet de meeste klappen opvangen! Lijnbreuk heb ik praktisch nooit en alle knopen test ik. Ik kneep het wel natuurlijk toen de karper de duiker in ging. Maar als de lijn langs de muur ging had ik aan een dikkere lijn misschien ook niets gehad. Meestal heb ik 2 hengels mee, 1 met een dikke lijn en 1 met een dunne lijn, dan kan ik aan de waterkant kiezen.

   Groet, Björn

   Verwijderen
  2. Prachtige schub,Bjorn! Gefeliciteerd!!
   Groet,
   Dale

   Verwijderen
  3. Dank je wel Dale,

   Ik vis hier al wat jaren maar dit was echt een parel uit de polder! Puntgaaf en bijna nooit gevangen nouja, 1 keer dan :)

   Groet, Bjorn

   Verwijderen
 3. Ha Björn,

  Mooie tulpenplaat en ook mooie vissen. Echt te gek weer in schemer/donker vissen. Heeft toch wel wat extra's. Afgelopen winter viste ik met 20/00 welke ik er pas 2 weken af heb. In mijn filmpje van laatst vis ik nog met die lijn, terwijl er al aardig wat riet stond. Als je goed kijkt zie je dat ik weinig druk durf uit te oefenen op de lijn omdat ik bang was voor lijnbreuk. Net als jij heb ik eigenlijk nooit lijn/knoop breuk. Gewoon meer vertrouwen hebben dus. Nu vis ik overigens met 30/00 ivm het riet en de lelies.

  Groeten, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Michael,

   Bedankt voor je reactie man! Schemer/donker vissen is retespannend. Meestal is dat ook zo'n moment van dat je weet dat er "iets" gaat gebeuren. Je moet inderdaad wel vertrouwen in je lijn hebben. Er zijn goeie en slechte lijnen! Er zijn lijnen daar heb ik 1 keer mee gevist en gelijk de prullenmand in gegooid! Je moet de dunne lijnen wel gebruiken met een lichtere penhengel dan is alles in balans. Maar ik vertel jouw niks nieuws natuurlijk.

   Groet, Bjorn.

   Verwijderen
 4. Hi Bjorn,

  Mooie vangsten op een mooi simpel systeem!
  Een vraagje: heb jij een speciale reden om met zo'n zware haak te vissen? Bij het penvissen gebruik ik ook de Drennan haak, maar dan in maatje 8 (in combinatie met maden, wormen of 2 maaiskorrels als aas).

  Leuke blog heb je trouwens!

  Groet,
  Bert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk dat je reageert Bert,

  Ik maak mijn pensystemen niet zo moeilijk. Iedereen heeft wel een eigen systeem waar hij prettig mee vist! De Drennan haken zijn aan de kleine maat. Als je Europese haken vergelijkt met Japanse haken zie je het verschil wel. De Japanse haken zijn meestal een slag groter. De maten 6 en 8 zijn ook mijn favorieten haken! Ik heb hier voor een viertje gekozen omdat de wormen aan de grote kant waren en ik ze helemaal aan de haak wou prikken met de maiskorrel als stopper. En ik wilde de punt van de haak vrijhouden. Als je met een grote stuk witbrood of vlok wil vissen is een iets groter haakje ook wel prettig. Misschien komt de haak op de foto "groot" over maar deze is gemaakt op de macrostand!

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen