zondag 16 december 2012

Effe vissie halen.

1,5 ponds medium, lekker licht vissen.

Vandaag ben ik weer eens gaan hengelen, ik had wel weer eens "trek" in een vissie. Nu maar hopen dat de viskar open is....

Het is vandaag weer wat warmer en dat is voor een kameleon als ik wel lekker. Des de warmer het wordt des de actiever wordt ik. Op naar de polder maar weer, ik heb er zin in.


1,5 ponds penhengel

Gistermiddag mijn penhengel schoongemaakt en in de was gezet. Op mijn werpmolen zat 0.26 mm nylon maar ik wilde toch iets dunner gaan vissen in de winter. Ik had laatst in Engeland een rolletje nylon besteld van Drennan genaamd Supplex 0.23 mm. Dit even op mijn reservespoel gedraaid en ik was er weer klaar voor.

Een goed soepel lijntje
Waar zal ik gaan vissen? Die vraag doolt door mijn hoofd. Zal ik weer naar de stek gaan waar ik enkele weken geleden met Stefan ben geweest!  Daar hadden we goed gevangen. Ook kreeg ik die dag een tip van een voorbijganger die even bij ons stond te kijken toen wij een karper aan het landen waren. Hij beschreef een brug ergens in de polder daar heeft hij enkele jaren geleden een beroepsvisser bakken vol met karpers uit zien halen. Sterke verhalen of niet bij die brug wel ik wel even kijken!

Toch maar naar de stek van enkele weken geleden ben toch benieuwd of er nog meer karper zit, kan ik er van de winter vaker terugkomen.

Eenmaal aangekomen eerst maar wat voeren. Ik strooi wat maïskorrels in het water, niet een hand tegelijk maar korrel voor korrel verspreid maak ik voerplekjes van 1 tot 2 meter die ik dan afvis. Als ik vis probeer ik de gehele voerplek uit, ik schuif elke keer 10 cm met mijn pennetje op. Zo probeer ik de hele kant uit te kammen en hopen dat de karpers de maïskorrel vinden.

Een half uurtje later gaat mijn pennetje langzaam onder, ik haal mijn hengel op en een oude bekende komt boven. De kroeskarper of Giebel want ik weet het nog steeds niet schep ik rustig met mijn landingsnet. Het is nog een aardige ook.

Tom "Kroes"
Zo vang ik nog 3 kroeskarpers en ik verkas naar de andere kant van de weg. Hier heb ik een voerplekje vlak voor de kant tegen de beschoeiing gemaakt. Ik moet hier wel oppassen want de kant is hier aardig steil en glad van de modder.

Na een kwartiertje vissen en nog geen beet hebben gehad besluit ik een sultana te gaan eten. Ik leg mijn hengel eventjes op de kant neer en graai in mijn zak. Lekker denk ik nog bij mijn eigen, maar bij mijn tweede  hap schiet mijn pennetje weg. Ik probeer mijn hengel te pakken maar donder bijna in de sloot en de sultana vliegt door de lucht. Ik zit helemaal onder de modder maar dat maakt niet uit de vis hangt.

Lekkerbekkie
De slib begint te lopen maar niet voor lang, de druk van de hengel wordt de karper teveel en hij geeft het op. Een mooie schubkarper vloeit in het net en ik ben weer helemaal in mijn sas. Er worden wat plaatjes geschoten en de karper gaat weer gauw terug.

Zelfde vis
Ik heb nog een uurtje doorgevist en vond het toen wel weer welletjes. 3 kroeskarpertjes en een schubje helemaal perfect.

Ik vergeet door alle spanning om nog bij de brug te gaan kijken, maar dat komt volgende week wel weer.
7 opmerkingen:

 1. Weer actie Bjorn. Is niet iedereen gegeven in de winter!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Bjorn,

  Top, dat je ze nog steeds weet te vangen. Geeft mij weer de kriebels om het toch te proberen, was hier niet meer mee bezig door het ijs.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Bjorn,

  mooie visjes weer, als ik de foto van de giebel/kroes bekijk kan ik alleen maar zeggen dat het een kroes is want heeft een bolronde rugvin (giebel heeft een holle).

  gr Andries

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Michael, dank je wel ik was er blij mee.

  Hoi Boudewijn, het verbaast mij ook nog steeds dat ik evengoed wat kan vangen. Of ik ben een verdomd goeie visser of ik heb veel geluk. Of beide:)

  Hoi Fer, dank je wel man, ik weet hoe je van de kriebels af kom:)

  Hoi Andries, bedankt voor deze verhelderende uitleg, ben blijer met een kroeskarper dan met een giebel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi bjorn,

  toch een goede winterstek en weer kroes.
  Mooie foto's, de volgende keer ben ik er weer bij hoor ;-)

  Groet Steef

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, die Steef,

   Is goed man, kunnen we het bij de brug proberen, heb er zin in.

   Groet, Bjorn.

   Verwijderen