dinsdag 4 juni 2013

Reel time!Het vissen staat de laatste tijd op een laag pitje! Ik heb het druk en ik maak me druk!


Druk met alles en om alles. Mijn hoofd zit vol! 12 uur werken op 1 dag en thuis nog wat projectjes lopen. 1 daarvan is de tuin . Je begint met 1 klein dingetje en voor je het weet ligt de hele tuin op zijn kop.

Maar na 2 weken hard werken ziet het er weer keurig uit. Mooi loungesetje in de hoek en het gras is weer groener dan de buren.

Maar ik voelde me niet lekker in mijn vel.  Moe?  En ik bleef moe. Nergens meer zin in!  Ook niet in vissen!  En als ik geen zin meer heb in vissen dan gaat het niet goed met mij. Naar de huisarts dan maar en die stuurde me door naar de specialist.

3 uur onderzoeken gehad en bleek de medicijnen die ik al 10 jaar slik toch de boosdoener te zijn. En met nieuwe medicijnen ga ik er weer met volle kracht tegenaan. De specialist wilde me nog 1 dagje opnemen maar ik heb geen tijd zei ik tegen hem ik moet nog vissen. Je had zijn hoofd moeten zien.

Over een maand of 3 stelde hij vervolgens voor. Daar kon ik het wel mee vinden. Na de zomer moet ik me weer melden!

Uit het ziekenhuis vandaan gelijk langs de hengelsportzaak. Lekker snuffelen in de winkel. Op een gegeven moment hielp de winkelier een klant die ging vissen op zalm in Canada! Ze zaten met zijn tweeën wat reels te bekijken en ik volgde het gesprek nauwlettend!

Opeens zei de winkelier, hey Bjorn is zo'n reel ook niets voor jouw? Ik hou dat ding in mijn handen. Zooo dat is lekker licht en die slip loop fantastisch.!! Alleen het grote probleem is je kan er niet echt mee werpen. Maarja wat werp ik nou in de polder. Meestal zit ik dicht tegen de kant aan te vissen en ik heb een hengel van 4 meter!
Als ik de lijn net zo lang als mijn hengel maak min de meter van de onderkant hengel naar de molen kan ik bijna 7 meter ver komen!  Een tip van de winkelier was om de lijn voorbij het eerste startoog te pakken naar me toe te trekken de hengel een zwaai te geven en de lijn los laten.

Na 5 minuten naar de reel te hebben gekeken kreeg ik er wel zin in om met dit ding te vissen. Maar ik kwam hier voor wat kleine spulletjes en niet voor een nieuwe reel!  Ik had ook een nieuw molentje meegenomen waar wat nylon opgespoeld moest worden. Dus ik zei voor de grap tegen de winkelier we kunnen wel ruilen!

Hij keek naar mijn molentje en toen naar mijn gezicht. Ok, geen probleem ga jij maar eens kijken of je wat karpers kan vangen met deze reel. Ik zet er gelijk wat nylon voor je op. Ietwat beduusd liep ik door de winkel dit had ik niet verwacht.

Zondag wilde ik de reel uitproberen.


Ik had bij de viswinkel gelijk ook een nieuwe pennetje meegenomen en een paar zakjes met breekstaafjes.

Dit pennetje bestaat al een paar jaar maar het makkelijke eraan is dat je de antenne eruit kan halen en een 3 mm breekstaafje erin kan doen.

Als het dan eenmaal donker begint te worden kan je in een wip weer door met vissen.

Zondagavond en ik sta aan de slootkant! Het eerste wat ik doe is wat lokvoer maken. Emmertje met wat water, daar gooi ik 5 sneetjes wittebrood in een blik mais en een halve pak Brinta. Dit hele zooitje knijp ik door elkaar en maak er zeer zachte ballen van. Er worden 4 plekjes gemaakt. En na 15 minuten zit ik prinsheerlijk op de stek. Het gras is hier zo hoog dat niemand mij van de wegkant ziet zitten!

Ik kijk om me heen, alles is hier prachtig mooi en er scheert een zwaluw langs mijn hoofd. Ik heb dit echt gemist. Het maakt me eigenlijk ook geen ruk uit of ik wat vang ik zit puur te genieten. Ik zit te vissen met een grote vlok en krijg kleine tikjes op de pen! Mmmmm  zal wel witvis wezen. Na  2 minuten scheert mijn pennetje weg en ik sla aan... Een grote voorn komt boven en ik kijk een beetje teleurgesteld. Maar er zit vis op de plek!

Ik besluit om naar stek 2 te gaan. Geen speur van karper te bekennen maar ik probeer het toch een kwartiertje. Stek 3 ook geen succes en ik besluit het laatste uurtje in het zonnetje te zitten bij stek 1.


Mijn pennetje dans weer op en neer in het water. Stukje naar beneden, stukje omhoog. Om de paar minuten sla ik een gat in de lucht!  De witvis neemt een loopje met me maar het kan me niets schelen en ik kan er zelfs om lachen.

Maar dan opeens schiet het pennetje schuin de diepte in... Ik wist gelijk dit is karper!!  En mijn hengel buigt diep door. Automatisch wil ik de slip,  die normaal aan de voorkant zit verstellen  maar dat gaat niet want bij de reel zit hij aan de zijkant. Ietswat chaotisch draai ik de slip van de reel iets zwaarder aan. Het geluid van de slip is echt geweldig en de reel draait mooi rond.

Meter voor meter ploegt de karper door het water en ik weet het zeker dit is weer een grote! En dan ineens schiet de lijn los en zie ik de karper verder zwemmen. Ik controleer mijn lijn en alles zit er nog aan!! Misschien een lijnzwemmer, niet goed gehaakt? Ligt het toch aan de reel, twijfel slaat toe. De zon gaat onder in de polder en ik besluit om naar huis te gaan. Toch lekker gevist en weer helemaal opgeladen. De reel gaat de volgende keer weer mee!
26 opmerkingen:

 1. Bjorn, na zo'n dril hopelijk weer energie voor tien. Sterkte! Het zal inderdaad wel even wennen zijn om op de manier te vissen, volgens mij veel meer werk vanwege de andere ratio van de aantal omslagen van de reel t.o.v. een molen. Ben benieuwd of het je gaat bevallen. Las weer lekker weg je verhaal.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanx Fer! Ik heb weer energie voor 10 :). We moeten weer eens vissen, daar maak ik even tijd voor. Wel even wennen met zo'n reel vissen maar weer eens wat anders en erg leuk.

   Groet, Björn

   Verwijderen
 2. Lijkt mij oo kwel iets zo'n reel of centerpin, maar ik moet keuzes maken. Er is zoveel wat ik wel wil... Jammer dat ie losschoot, de volgende keer dan maar! Rustig aan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Boudewijn, de centerpin ook in mijn handen gehad, maar volgens mij zit daar geen slip op en moetje de karper met je vinger of duim afremmen. Als ik die karpers van jou zie heb je aan het eind van het seizoen geen vingerafdrukken meer :) Maar wat loop zo'n centerpin mooi maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Deze reel was niet zo duur en kan ik mooi uitproberen ben benieuwd of het bevalt!

   Groet, Björn

   Verwijderen
 3. Hoi Bjorn,

  Ook zonder karper een mooi verslag! Leuk om te zien/lezen dat jij ook aan het experimenteren bent. Succes!!!

  Groeten uit de polder,
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Peter,

   Bedankt voor je reactie! Jij heb me aan het denken gezet :) Het is weer eens wat anders en het maakt het vissen nog leuker.

   Groet, Björn.

   Verwijderen
 4. Mooi Bjorn,
  Zo'n breekstaaf pen is heel mooi. Ik heb er ook een paar van dobberrob. Deze zijn heel mooi maar eerlijk gezegd vind ik ze te zwaar. Volgende keer probeer ik gewoon het siliconeplasticje met breekstaafje zonder pen. Gewoon lijn ertussen klemmen. Misschien werkt het (je leest het wel eens). Goed dat ze er achter zijn waarom je zo moe bent. Rust is belangrijk...vertel mij wat. Ik lig er al 2 avonden in om 21:30 uur om wat bij te komen. werkt wel. Die reel is erg cool. Hier een filmpje met werpuitleg https://www.youtube.com/watch?v=avCgX6jzemo
  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rust is inderdaad belangrijk Michael! Alleen ik heb geen rust in mijn donder en dan word je af en toe teruggefloten :) Die speciale pennetjes van Dobberrob waar je de breekstaafjes op kan zetten heb ik ook. Ik weet niet precies hoe " zwaar " jij zit te vissen. Het pennetje op de foto gebruikt 0,5 gram. Ik zal je link even bekijken. Bedankt.

   Groet, Björn.

   Verwijderen
 5. Precies wat Boudewijn ook zegt... een centerpin lijkt mij ook wel wat, maar ook ik moet keuzes maken. Ben heel benieuwd hoe het je gaat bevallen de komende tijd. Succes, en let goed op jezelf!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey Koen,

  Bedankt man! Ben benieuwd hoe de reel zich gedraagd als er een karper aan hangt. En niet 20 seconden :) Ik leer al een beetje nee te zeggen en dat bevalt eigenlijk wel! Alleen nog niet als het om vissen gaat :)

  Groet, Björn

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jongens Jongens

  Een centrepin hoeft niet zo duur te zijn voor een 80 a 100 euries heb je al een okuma die eerlijk het gewoon heel goed doet , ik kan er geen verschil in ontdekken in de Youngs die ik ook heb

  gr jerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jerry,

   Iedereen heeft zijn eigen prioriteiten! Het zal ook niet aan het geld liggen denk ik :) En inderdaad Okuma maakt betaalbare mooie spullen.

   Groet, Björn

   Verwijderen
 8. Beste Bjorn,

  Je vist niet met een centrepin, maar met een vliegenreel voor AFTMA 5/6 onder de penhengel.
  Als je toch niet hoeft te "trotten", vind ik dit een hele leuke afwisseling op een werpreel of werpmolen.
  Dank je wel voor de tip!

  Hoge opstekers gewenst door Ernst

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor je reactie Ernst! Het centrepin " verhaal " kwam eigenlijk ter sprake tijdens de reacties. Ik wist dat het een vliegenreel was:) Het leuke is dat er weinig mensen met een vliegenreel op karper vissen. Ik zal hem uitvoerig gaan testen.

  Groet, Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste Bjorn,

  Ik probeer het sinds een paar weken met een centerpin en dat is ech kicken!
  Juist omdat er geen slip op zit en je met je duim aan de slag moet en je je duim probeerd te ontlasten ga je nog slimmer te werk om het visje in de net te krijgen!
  Het gevoel wat je krijgt om een beste vis in je net te zien is niet te beschrijven!
  Mijn centerpin kostte overigens niet duur en heb hem vandaan bij Hofmanfishing.nl ze hebben er een aantal, waarvan ik zelf de Avanti Marco Cortesi Centerpin heb voor 59,99
  Ik heb er al heel wat leuke visjes meegevangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Soeradj,

   Het vissen met een centerpin of vliegenreel is zeker een mooie manier om de vissen te belagen. Het is een andere beleving dan met een werpmolen. Alles draait om gevoel! Veel plezier met je centerpin.

   Gr., Björn

   Verwijderen
 11. Welke winkel heb je deze okuma slv 56 gekocht? Ik kan hem niet vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Pepe,

   Handy Fish in Heiloo! Ze hebben een website maar je kan beter even bellen!!
   Succes!!

   Verwijderen
  2. Bedankt Bjorn.
   Ik ga er achter aan. Ben echt benieuwd naar die reel.
   Hier nog een tip voor een goeie centerpin.
   http://www.dragoncarpdirect.com/avanti-marco-cortesi-centrepin-reel-943142?colcode=94314269&utm_source=dragon-140817&utm_medium=email&utm_campaign=Tackle-Superdeals
   Ik heb er inmiddels 2 van hun. Doen niet onder voor mijn Okuma Sheffield.
   Die gasten leveren snel en de verz. kosten zijn minder dan dat ze in Nederland tellen.
   Echt een aanrader.

   Verwijderen
 12. Mijn eerste ervaring met de Okuma SLV is zéér goed bevallen.
  Ik ving er al 3 zeelten, een flinke brasem en een paar kleinere karpers mee.
  De reel heeft een waanzinnig goeie slip.
  Wat ik helemaal top vind is dat je de reel net zoals een centerpin kan remmen met je duim of pink op de spoelrand. Dit in tegenstelling tot de meeste vliegenreels die een verzonken spoel hebben.
  En met een lange hengel kun je toch ver genoeg uit de kant vissen. De grote diameter van de spoel is super.
  Lijn binnen halen gaat daardoor snel genoeg.
  Bjorn door jou verhaal ben ik nu in het bezit van deze top reel.
  En ik ben er heel blij mee. Alle kudo's gaan naar jou. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Paul,,

   Niets te danken hoor!! Ik ben blij dat jij er blij mee bent :)) Het is erg leuk vissen met een vliegenreel onder je penhengel. Ik doe het alweer te weinig. Van het weekend gaat hij weer onder mijn penhengel. Ik heb er ook een aparte spoel bij voor het vliegvissen op karper.

   Groet, Bjorn.

   Verwijderen
 13. Hier een verslagje van mijn eerste avontuur met de Okuma SLV
  http://centerpinnen.blogspot.nl/2014/08/met-de-vliegenreel.html

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo mij naam is Koen,
  Leuk verslag!
  Zelf doe ik niks anders als achter de vinnen aan met een centrepin.
  Ook grotere karpers van 20+ gevangen met een 1 lbs penhengel 24\00 en mijn Fox centrepin.
  1 ding dat ik niet snap is dat gedoe met die slip...op mijn centrepin zit geen slip.....alles gewoon op het gevoel met de vinger en zelfs hand als het een beetje groot is.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Koen! Bedankt!! Een reel met een slip is een persoonlijke kwestie!! Ik moet nu eenmaal het geluid van een slip horen als ik een karper dril :) Met een centrepin heb ik nog nooit gevist! Misschien koop ik er eerdaags eentje en raak ik er ook zo verslaafd aan als jij :) Succes met vissen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bjorn,
  Ben begonnen met een blogje over een centrepin (nog niet geplaatst). Ik doe een verwijzing naar je artikel. Want jouw beschreven ervaringen neem ik mee in mijn beslissing om mijn eerste Centrepin te kopen.

  Ik zoek mijn eerste onder de 100 euro. Ik zag jouw Okuma voorbijkomen en op het Web zag ik de Avanti Marco Cortesi Centrepin Reel. Ook de Matt Hayes limited edition is nog binnen mijn budget alhoewel ik daar alweer vreemde berichten over lees.
  Jouw blogje heeft me weer verder geholpen in mijn zoektocht. In de reacties zag ik ook een berichtje van Paul Prevoo mbt de Okuma. Ik ga gauw kijken. :)

  Groetjes, goede gezondheid en tight lines in 2015

  Frenk de Gruiter
  carpphotopassion.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuk Frenk!!

  Een persoonlijke kwestie!! Centrepin of vliegenreel? Je weet, op een centrepin zit geen slip! Afremmen doe je met je duim of hand. Op de Okuma vliegenreel zit wel een slip! Ik hoor graag een slip ratelen als ik een karper dril :) Je kan de slip ook los draaien. Dan heb je hetzelfde effect als met een centrepin. Over de Avanti Cortesi Centrepin heb ik goede verhalen gehoord. De Okuma is onder mijn penhengel heerlijk in balans. Hij weegt bijna niets!! Enig nadeel zou ik vinden dat er maar 1 spoel bij zit. Je kan ze los kopen, maar zijn duurder dan de normale molenspoelen. Ik heb er 1 bijgekocht voor het vliegvissen op karper. Je bent ook wat beperkter met het ingooien van je lijn. Mij stoort dat niet zo!! Ik heb alleen ervaring met dé Okuma! Er zullen nog meer merken zijn in verschillende prijsklassen. De Okuma had ik gekocht tussen de 60 en 70 euro dacht ik! Op E-bay zie ik ze al rond de 50 dollar. Succes met je verslag! Ik zal het snel lezen.

  Veel gezondheid in 2015 en vang ze!!

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen