zondag 9 maart 2014

Fly Guy!Vliegvissen op karper? Al geruime tijd struin ik het internet af op zoek naar informatie over het vliegvissen op karper. Prachtige filmpjes van karpers die een vlieg of een zalmeitje pakken staan nog op mijn netvlies gebrand! Ja, dat wil ik ook!  Heel graag zelfs!!


Zaterdagmiddag rond half 3 open ik de deur van Handy Fish in Heiloo. Als vaste klant wordt ik begroet door de jongens en komt Bert Schouten de eigenaar van deze viswinkel naar mij toe. " Wat kan ik voor je doen" zegt hij. Ik zoek een vliegvishengel om karper mee te vangen zeg ik en hij begint te lachen. Dan ben je op het goede adres.

Bert heeft een aparte afdeling met alleen maar vliegvisspullen en is vroeger Nederlands kampioen vliegvissen geweest dus die weet wel van wanten. Het mooie van deze viswinkel is dat ze nog de tijd voor je nemen. Ik had me natuurlijk al een beetje verdiept in de vliegvismaterie maar een hengel moet je voelen en het liefs ook uit proberen. Na een paar hengels in mijn handen hebben gehad was de keus gemaakt.  Het werd een Jassid Fly 9ft, #7/8,24t High Modulus Graphite 3 pcs.
 

Zo, dat is een bek vol!  Ik had mijn eigen Okuma vliegenreel meegenomen. Maar daar penvis ik ook mee dus ik besloot er een aparte spoel voor het vliegvissen erbij te kopen.

Er stond een wat oudere man achter Bert aandachtig mee te luisteren. Hij kwam naar mij toe en zei "als je ergens niet op moet bezuinigen dan is het de vliegenlijn"  Hij vroeg ook aan mij waar ik op wilde gaan vissen. "Karper meneer"


Dan heb je denk ik een goede hengel in je handen maar heb je er mee geworpen. "Nee meneer"antwoordde ik. Ik vliegvis al 40 jaar zei de man! Vind je het misschien leuk als ik je de basistechnieken van het vliegvissen leer!  Daar had ik wel oren naar en 10 minuten later staan we met zijn tweeën langs het water.


"Robert"is mijn naam zegt de vriendelijke man en ook ik stel mijn eigen voor. Hij pakt de hengel en zegt 'Ik zal je even laten zien hoe het moet" Hij begint met de hengel te zwieren daar is Zorro niets bij en vol verwondering staan ik te kijken! De vliegenlijn vlijt zachtjes en strak op het water!
"Zo en nu mag jij het proberen" lacht hij. Ik heb goed zitten opletten maar gooi toch de boel in de war. "Doen we allemaal de eerste keer zegt Robert" en na een paar correcties omtrent voetenwerk en het stoppen van de hengel tussen 11 en 1 uur gaat het redelijk en heb ik er de schik in.


Na 1,5 uur stoppen we ermee en zegt Robert "je hebt gevoel voor vliegvissen" en toch een beetje trots lopen we terug naar de viswinkel. "Op karper heb ik nog nooit gevist met de vlieghengel zegt Robert" Om hem te bedanken voor deze vliegles vroeg ik hem of hij het leuk lijkt om van de zomer een avondje op karper te vissen! Ja. doen we zegt hij en we wisselen telefoonnummers uit en ik bedank hem.  Bert komt naar me toe gelopen en zegt "zullen we even afrekenen het is bijna kwart over 5. Jezus, is het al zo laat en na het betalen spoed ik mij huiswaarts waar mijn vriendin op de bank zit te lachen "liep het een beetje uit schat"
15 opmerkingen:

 1. haha, herkenbaar!
  Zoals je misschien wel weet staat dit kunstje ook op mijn lijst. Nu kan ik even van jou afkijken. Succes en tof dat je het doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Michael! Had het stukje over vliegvissen op je website gelezen leuk! ik wilde al jaren een vlieghengel maar het kwam er nooit van Wil hem niet alleen gebruiken voor het vissen op karper maar ook op andere vissoorten zoals forel of snoek. In de polder zie ik wel eens karper azen waar ik met mijn penhengel niet bij kan komen en met de vliegenhengel wordt dit nu wel haalbaar. Eerst nog even oefenen met werpen :)

   Verwijderen
 2. Hey Bjorn,

  Ik heb het jaren geleden ook gedaan met zalmeitjes en het werkte prima , nu gebruik ik ze alleen op OVM op de regenboog forellen.
  Je kan ze volledig drijvend maken met een stukje foam in de kont gebonden of zonder en dan langzaam af laten zinken.
  Word er dan wel een hobby bij want vliegjes kopen is stervensduur en eitjes binden is een fluitje van een cent.

  Ik had een zondag een mooie dikke bruine forel van 54 cm op OVM met eitje + 3 regenbogen.

  Ik hou je in de gaten en misschien pak ik het dit jaar wel weer op maar pennen is ook zo leuk vandaar.

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marcel,

   Bedankt voor je informatie pennen is inderdaad erg leuk!i k zal je eerdaags even een pb sturen wil wel nog wat info over het vissen op forellen! Moet een beetje een alround hengel gaan worden. Woon zelf een 20 tal minuten van het geestmerambacht en daar hebben ze een paar uitzettingen gedaan van regenboogforellen en bruine forellen en die wil ik nog wel eens vangen! Jij hebt er in ieder geval al een paar gevangen top man!

   Verwijderen
 3. Altijd leuk om een nieuw 'project' te starten. Zelf afgelopen winter een paar keer op snoek wezen vissen mbv de vlieghengel met streamers. Dit was supergaaf alleen moest het voor mij wel enigszins windstil zijn anders had ik te veel moeite om de lijn netjes te krijgen waar ie moest en het lekker strekken is zeker een vak apart. Veel succes plezier en tight lines!

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, die Fer,

   De vliegenhengel zal niet altijd inzetbaar kunnen zijn! Neem nu 2 hengels mee naar de polder. Mocht ik de karper zien azen pak ik snel mijn vliegenhengel en anders lekker pennen. Van de winter ook eens proberen te snoeken had het op je website gelezen en is zeker leuk! Het werpen is zeker een vak apart en dat leer je niet in een dag :) Ik had aan die man ( waaarvan ik vliegles had) gevraagd met welke windkracht je nog kan vliegvissen en hij antwoorde dat hij met kracht 8 ook nog vist. Oefenen dus maar :)

   Verwijderen
 4. Ik voel prachtige drills en actie opkomen in je volgende blog. Mooie manier om de karpers te benaderen. Met wat ga je eigenlijk vissen? Natuurlijk aas of iets van imitatie?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grappig dat je dat vraagt! Zat er de hele week al aan te denken hoe ik het vliegvissen aan zal pakken. Met vliegjes heb ik hier nog nooit gevist! Zat er aan te denken om een monster te nemen van de modderbodem. Kijken wat de karper hier vreet. Er is tegenwoordig wel mooi imitatie aas op de markt. De broodvlok is hier in de polder nog steeds een killer! Zie ik een karper azen gaat de vlok erbij. 9 van de 10 keer pakt de karper het! Langzaam zinkende gekleurde zalmeitjes lijkt me ook wel wat, valt goed op in het troebele water. Voeren met honderbrokken en dan met een imitatie brokje ertussen zitten. Sorrie, ik sla weer door :) Kan lekker aan de gang van de zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Björn,
   Tip! Misschien kan je Edwin Kerssies van Dyckers eens vragen om tips over aas. http://www.dyckers.com/blog/category/vliegvissenopcarp-karper/   Verwijderen
  2. Hoi Michael, bedankt voor de tip ik kon de site! Ik heb gisteren nog even op de site zitten kijken. Ze hebben een mooi assortiment met vliegen en karperbollen. Had al een lijstje gemaakt om te bestellen. Zal die Edwin wel even een mailtje sturen misschien heeft hij inderdaad nog goede tips voor me. Bedankt voor het meedenken.

   Verwijderen
 6. Vliegvissen op karper is ook iets wat op mijn lijstje staat! Als je die filmpjes ziet... Ik snap dat je verkocht was na het zien ervan. Heb bij mij in de omgeving ook een paar mannen bezig gezien en dat ging soms hard zeg en heel gaaf om te zien! Succes en geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Boudewijn!! Het vliegvissen zou zeker ook wat voor jouw zijn! Jij als top observator(bestaat dat woord?) Want 1 van de voorwaarden is dat je de karper moet zien azen of zien zwemmen. Dat wordt zoeken en kijken van de zomer. Ik heb er zin in!

   Verwijderen
 7. Hoi Björn,

  Leuk man! Een nieuwe uitdaging! Ben benieuwd naar de verslagen :)

  Overigens ook een leuk geschreven verhaal/verslag Björn!

  Gr Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt Koen! Zeker een leuke en spannende uitdaging het vliegvissen. En die verslagen die komen wel :) Maar vooral genieten en af en toe vissen :)))

  BeantwoordenVerwijderen
 9. افضل شركة تنظيف بالقطيف تقدم خدمات نظافة متكاملة علي اعلي مستوي بدقة وجودة ومواصفات قياسية واسعار تنافسية فتعد الشركة الاولي بالقطيف لتقديم خدماتالتنظيف بجودة وسعر مثالييينفهي خير مثال لراغبي الحصول علي نظافة شاملة مع التعقيم وباسعار مناسبة

  شركة تنظيف بالقطيف
  شركة تنظيف منازل بالقطيف

  ______________________________________________________________________________________________________________________


  شركة كشف تسربات المياه بالقطيف
  شركة تنظيف مجالس بالقطيف
  شركة تنظيف خزانات بالقطيف
  شركة شفط بيارات بالقطيف

  BeantwoordenVerwijderen