zondag 13 april 2014

"Stunt en Vliegwerk"


De eerste "Try Out" met de vliegenhengel. De vliegjes die ik bij Dyckers besteld had waren binnengekomen en het werd tijd om het lijntje nat te maken!


 Stefan had ook de smaak te pakken van de vorige keer vissen en ging vanavond ook mee.
Ik had 2 hengels meegenomen, mijn penhengel en mijn vliegenhengel. Mochten we geen karpers zien dan pak ik de penhengel maar ik had me eigen voorgenomen om de hele avond met de vliegenhengel te gaan vissen!  Alleen ik maakte me een beetje zorgen!  Was het in de ochtend en de middag nog aardig weer met een zonnetje tegen het einde van de middag was het zonnetje weg en stak er een koud en stevige wind op!

Rond zessen kwamen we in de polder aan en parkeerden de auto op een bruggetje. We keken allebei door de autoramen in het water en zagen wat kringen en bellen. YES, BINGO!!!  Ze zitten te azen!!! Snel werden de hengels klaargemaakt en na 10 minuten staan we langs de vaart. Stefan aan de ene kant met zijn penhengel en ik wat onbehouwen met mijn vliegenhengel aan de andere kant.  Ehhhhh, even kijken hoe ging dat werpen ook al weer. Het was al weer een tijdje terug dat ik geoefend had en was de basisbeginselen al weer vergeten. De eerste worpen kwam ik niet verder dan een paar meter maar het ging iets beter en na worp nummer 5 lag ik een beetje in de buurt van de karpers die ik gelukkig met mijn slechte worpen niet verstoord had!

Stefan wijst naar een trillend rietstengel en gooit zijn pennetje er strak tegenaan. Aan het einde van mijn 1,5 meter fluorcarbon leader heb ik een gele maïsbol opgezet die heel langzaam naar de bodem zakt. Op 40 cm van de haak heb ik een klein beetverklikkertje op de lijn gezet om de aanbeten goed te zien!

"FLATS" hoor ik aan de overkant en Stefan staat met een kromme hengel. Dat gaat lekker denk ik maar na 10 seconden schiet ie los. "Shit" zegt Steef.  Ik ga even verderop kijken zegt hij, daar heb ik ook wat activiteit gezien. Ik blijf nog even hier vertel ik hem. Ik zit te vissen in een doodlopende kom   en daar zie ik het water af en toe deinen van de karper. Met mijn vliegenhengel kan ik net in dat hoekje komen. Mijn beetverklikker begint een beetje te trillen. Er schieten wat gedachten door mijn hoofd. "Wanneer moet ik eigenlijk aanslaan" Ik heb wat artikelen op internet gelezen en daar slaan ze al aan als de beetverklikker al een beetje verschuift? Lang hoef ik niet na te denken want mijn verklikkertje schiet onder. Ik sla aan en mijn hengel gaat krom.


Ik vergeet om de rust te behouwen en geef een grote brul richting Steef. "Karper aan de lijn". Tot mijn verbazing houd de hengel zich prima en kan ik zelfs zonder slip maar met de vliegenlijn in de hand de karper goed drillen. Ik vind het fantastisch en als de karper is uitgeraasd geef ik de hengel even aan Stefan. "Moet je voelen wat licht"


Na het verwijderen van het maisbolletje wat mooi boven in de lip zat werden er een paar fotootjes gemaakt. Aan de overkant van de vaart staat een mooie woonboerderij en daar vandaan komt een man naar ons toe gelopen. "Zo mannen, dat is mooie vis waar hebben jullie die mee gevangen" Stukje kunstofvezel meneer antwoord ik. Stukje wat!! Ik laat hem het gele maisbolletje zien en hij kijkt me aan of ik hem in de maling neem. "Met dat" Jazeker antwoord ik. "Ongelofelijk"zegt hij en wenst ons nog een prettige avond.De karper wordt weer in de vaart teruggezet en we besluiten te verkassen.  Bij de laatste stek aangekomen staat we hier vol op de wind  en na een rondje te hebben gelopen besluiten we ondanks dat we geen karper zien onze avond hier te sluiten.  Ik probeer bij een bruggetje mijn lijn te water te laten maar vergeet dat er bomen achter mij staan en je raad het al ik zit vast!  Na wat geklooi breekt mijn leader en hangt mijn maisbolletje hoog in de boom.  Daar baal ik wel van want die krijg ik nooit meer terug!  Ik besluit een roze karperbol op mijn leader te zetten.  Dat zal in dit water toch wel lekker opvallen!

Ik loop langs de kant van het water en spot een klein bellenplakaatje.  Voorzichtig werp ik het lijntje achter de karper en trek het langzaam terug.  Het duurt maar even en "PLOP" weg is het verklikkertje.  Ik sla rustig aan op een klein karpertje en geniet van de dril.


Stefan helpt even met landen en de karper gaat snel weer terug. We keuvelen nog wat over het verloop van de visavond en besluiten om naar huis te gaan. Stefan heeft helaas niets gevangen maar dat komt wel weer goed, geloof me maar!
En de vliegenhengel die gaat de volgende keer weer mee!!

17 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd Björn! Ik probeer me in jouw gevoel te plaatsen, maar dat lukt onmogelijk. Dan zal ik dat "lichte" gevoel moeten ervaren. Moet een speciale ervaring geweest zijn en tof dat jouw gestelde doel al gehaald is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Andres! Het was zeker een speciale ervaring! Wat vreemd aanvoelt is de "dikke" vliegenlijn die door je hengelogen heen glijd i.p.v nylon lijn. Zeker tof dat ik gelijk karper gevangen heb. Maar de zomer komt eraan en dan zijn de boerenkarpers op hun sterkst. Nog meer geweld aan de hengel :)

   Verwijderen
 2. Hoi Björn, de eerste keer met de vlieghengel meteen raak, 2 karpers en een boom ;-)
  Het verbaasde mij dat ze het kunstaas pakten, dat kunstje ga ik de volgende keer ook op mijn penhengel proberen.
  Tot de volgende keer, groet Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die boom was het langst Steef :) We waren inderdaad allebei toch wel een beetje verrast dat ze de karperbollen zo snel namen! Volgende keer als we gaan vissen kan jij mooi wat karperbollen uittesten op de penhengel. Spannend!!!

   Verwijderen
 3. Kikkûh Björn. Erg tof! En die reactie van de boer...haha...prachtig.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, mooi hé Michael :) Was trouwens geen boer maar iemand die daar nog niet zo lang woonde. (Stond vorig jaar al een tijdje te koop!) Had blijkbaar nog geen idee wat er allemaal in de "voortuin" leeft.

   Verwijderen
 4. Haha kunstofvezel Hoe verzin je het :) vindt het niet gek dat ie je raar aan stond te kijken, prachtige plaat de de reel en de karper er op

  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sander,

   Eigenlijk was er niets van gelogen :) Egg Yarn is een kunstofvezel die ze gebruiken om imitaties van zalmeitjes te maken. Maar dat wist ik zelf ook pas sinds vorige week. Die foto met die reel en karper wilde ik eigenlijk eerst niet plaatsen. Vond hem een beetje te cliché maar toch wel mooi en toen geplaatst. Gewoon doen waar je zin in heb, bedankt weer!

   Verwijderen
 5. Hey Bjorn,

  Welkom ij de club zou ik zeggen , ik heb het jaren gelden ook wel eens gedaan en misschien is het wel weer dressuur doorbrekend ??
  Straks ook op de forellen???

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marcel,

  Thanks man! Dressuur doorbrekend! Daar zat ik ook aan te denken. Ik heb hier in de buurt een karperputje, misschien eens uitproberen. Sta je daar met je vlieghengel te gooien. Ik zie de gezichten al :))) Forellen staan ook nog op mijn lijstje. Prachtige vissen uit de OVM. Gaat zeker dit jaar nog een keer gebeuren. Eerst nog even op de karper :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb je ervaring weer leuk mee beleefd. Dat ze je bolletjes pakken komt waarschijnlijk door de nieuwsgierigheid van de karpers of heb je een andere verklaring? Water is best troebel dus het zicht is nihil, toch. Heb ook wel eens over een zig-rig gelezen waarbij je op half water vist en dat karpers even kort het aas pakken ongeacht wat het is.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat ze de bolletjes pakken uit nieuwsgierigheid is zeker waar Fer! Maar ik denk ook dat de karpers vaak een beetje lui zijn en proberen op een makkelijke manier aan hun voedsel te komen. Dus zoveel mogelijk voedsel tot zich nemen en daar zo min mogelijk voor te doen.( Niet te kieskeurig) Je zien de karper in de polder vaak heel lang op 1 plek azen! De gekleurde karperbollen vallen in het troebele water lekker op en dat is zeker een voordeel. Bedankt weer! P.s Ben je al klaar met klussen?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Björn,

  Helemaal super zeg! Lijkt me een bijzondere ervaring :)

  Ik ben ook wel benieuwd of je ze aan de oppervlakte kunt vangen! Misschien een keer op een mooie warme zomeravond?

  Gr Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Koen,

   Dat oppervlaktevissen doe ik eigenlijk niet zo vaak! De meeste karpers die ik hier in de polder zie azen zitten met hun kop in de modder te vroeten. Heel af en toe zie ik ze aan het kantje azen! Met een langzaam zakkende pluk witbrood kan ik ze dan soms vangen. Toevallig was ik afgelopen zaterdagavond wezen vissen en had een emmer met hondenbrokken meegenomen met het idee om een vaartje te voeren en te kijken of ik de karper naar boven kan krijgen! Maar het probleem met mij is dat ik gauw verkas. Als ik geen karper zie ga ik verder! Maar ga het zeker proberen!! Heb een paar mooie drijvende vliegen en zijn het uitproberen waard.

   Gr., Björn

   Verwijderen
 10. شركة امست للتنظيف افضل شركة لتنظيف المنازل والشقق والفللوالبيوت والمجالس والكنب والمفروشات والخزانات بالقطيف والمنطقة الشرقية لديها عمالة مدربة وخصومات هائلة طما توفر خدمات مكافحة الحشرات ورش المبيدات بالقطيف باسعار رخيصة ومناسبة وخصومات هائلة

  شركة امست للتنظيف
  امست للنظافة القطيف
  شركة امست لمكافحة الحشرات
  شركة امست لرش المبيدات

  BeantwoordenVerwijderen