zondag 30 november 2014

Schubbenjager!!Ik was niet lekker van de week!! Mijn buik rommelde al enkele dagen en niet van de honger!! Donderdag besloot mijn lichaam dat het genoeg was geweest en leegde mijn maag meerdere malen!! Buikgriep wel te verstaan! Na een paar dagen op beschuit met muisjes knapte ik weer een beetje op. Zondag besloot ik even wat frisse lucht te halen, want volgens mij ademde ik al 4 dagen dezelfde lucht in.

3 graden gaf de temperatuurmeter in de tuin aan. Ik was al enkele dagen niet buiten geweest en het voelde koud aan. Nou, als dit geen wintervissen is dan weet ik het niet meer mompelde ik! Ik was nog niet helemaal tof en wilde niet langer dan een uurtje of 2 vissen.

Snel pakte ik een paar blikken mais en begaf mij richting de schuur. Blikken mais gingen in de vistas. Ook mijn thermospak en mijn warmtelaarzen gingen mee. Alles werd snel in de auto geladen en al snel belande ik in de polder.

Ik had er vandaag eigenlijk niet zoveel vertrouwen in!  Het was ondanks de kou best behaaglijk want er stond bijna geen wind. Wel was het wat mistig.

Mistig en koud!

Als ik bij mijn stek aankom pak ik snel een blikje mais en voer voorzichtig een klein beetje mais bij 2 duikertjes. Ik trek mijn thermospak aan en tuig mijn hengel op. Een goeie 10 minuten later zit ik voor de duiker. Ik weet hier ongeveer de diepte en na 2 keer ingooien ligt mijn pennetje een klein stukje in de duiker en zie ik net nog het rode puntje!

Tik,tik mijn pennetje gaat wat heen en weer en gaat onder! Ik verschiet een beetje van deze snelle aanbeet en sla een beetje raar aan! De vis zit vast aan mijn hengel en buigt diep door. Mijn lichaam staat stijf van de adrenaline!! "PATS", de hengel veert keihard weer terug in horizontale positie.

Ik begin te vloeken!! "Dit was een mooie" schiet er door mijn hoofd!! Ik zucht even diep en snel worden er weer 2 maiskorrels op de haak gezet. Met een behendig worpje lig ik weer in de duiker. Mijn pennetje schiet gelijk weer onder. Ik ram de hengel zijwaarts en de karper gaat vol gas de duiker in!! Had ik laatst iets gelezen dat karpers in de winter niet zo sterk zijn? Mijn hengeltop duw ik onder water in de hoop dat de karper draait.

"The Glory Hole"

"Pats" de lijn schiet weer los!! Lekker bezig die Bjorn!! Aan de haak hangt een schub. Toch weer een lijnzwemmer of ik zit bovenop een schooltje karpers te vissen. Ondanks de kou krijg ik het aardig warm van die los schieters. Mijn handschoenen gaan uit en weer wordt de haak met mais beaast.

10 seconden later lig ik weer in de duiker. Mijn pennetje waggelt heen en weer en gaat langzaam onder. Weer sla ik aan!! De karper vlucht gelukkig van de duiker af en na een kleine dril ligt ie op mijn mat!! Zo blij als een kind bekijk ik deze prachtige schub!! Snel wordt er een foto gemaakt en zet ik de karper weer terug.

3 keer scheepsrecht!

Ik besluit aan de andere kant van deze duiker te gaan vissen. Ook hier krijg ik kleine tukjes!! Het pennetje gaat weer een heel klein beetje onder en ik sla weer aan. Er hangt een mooie schubkarper aan de haak en ik buig naast me om mijn schepnet te pakken. Opeens is alle druk op de lijn weg en zie ik de karper weg zwemmen. Zo, daar gaat nummer 4!!

Even later zit ik weer met mijn snufferd voor de duiker. Links van me staat een bosje met afgestorven rietstengels! Ik zie de stengels bewegen en de kleur van het water veranderd. Snel leg ik mijn pennetje naast de rietstengels en het duurt niet lang of mijn pennetje gaat weer onder. Weer hangt er een karper aan de andere kant van de lijn en ik begin met drillen. Ik zie al gauw dat ie in zijn onderbuik is gehaakt! Heel rustig probeer ik de karper naar mijn schepnet te dirigeren. Maar net voor het landen schiet hij los!!

Onder de duiker.

Ben eigenlijk wel een beetje blij dat de karper verlost is van de haak! Ik besluit te stoppen met vissen en op de terugweg naar huis neem ik de middag nog even door.

Ik had een hoop lijnzwemmer en vals gehaakte vissen!! Was mijn pen montage wel goed? Ik vis met een klein pennetje wat net 0,3 gram kan hebben. Het loodje had ik 10 cm van de haak voor een scherpe beet registratie. Misschien het loodje op 20 cm zetten of verder? Volgende keer maar eens proberen. Was in ieder geval een spannende vismiddag!!11 opmerkingen:

 1. Prachtige beleving Björn. Heb stilletjes genoten van je winteravontuurtje.
  Die duiker,(prachtige foto's overigens) ligt stampvol. Ze scholen nu samen. Probeer eens een zachte vlok witbrood met je haakpunt er lichtjes doorheen en laat het langzaam naar beneden dwarrelen. Heb ik 'swinters redelijk veel succes op gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Andres! Witbrood heb ik meestal wel bij me maar was het deze keer vergeten mee te nemen, en moest het alleen met mais doen. Zal het de volgende vissessie zeker uitproberen. Ben benieuwt!

   Verwijderen
 2. Toch weer gevangen en je had een spannende middag.
  Ik heb mijn warmtepak aangeschaft, dus de volgende keer ben ik weer van de partij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het een beetje meezit kan je je warmtepak van het weekend even uittesten. Blijf bij de telefoon zitten :)

   Verwijderen
 3. Stekkie waar je nog veel plezier van gaat beleven. Misschien toch iets langer wachten met aanslaan zodat je zeker weet dat het geen lijnzwemmer is. Winter? Verhaal waar je warm van wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat langer wachten met aanslaan heb ik later geprobeerd FER! Alleen de aanbeten waren zo voorzichtig!! Pennetje klein stukje onder en dan weer boven. Op een gegeven moment sloeg ik op alles ha,ha. Was te onrustig :))

   Verwijderen
 4. Prachtige foto's Björn en gelukkig toch nog een mooie karper op de mat. Ik kan mij voorstellen dat je goed baalt van die lossers en lijnzwemmers. Ik ken het probleem erg goed. In het voorjaar van 2013 had ik er erg veel last van (lees maar eens na op mijn blog). Bij mij lag het probleem aan de zwevende/drijvende vlok die ik gebruikte. Jij gebruikt mais en toch zie ik een gelijkenis. Bij mij kwam de haak dicht bij de hoofdlijn doordat de vlok omhoog kwam bij het woelen van de vis. Jouw haak zit ook redelijk dicht bij de hoofdlijn als ik het goed lees. Misschien dat je daardoor veel last hebt van vals gehaakte vissen. Zeker als ze zo op elkaar liggen. Ze hoeven dan maar tegen de lijn te zwemmen en de haak komt al tegen de flank of buik aan. Bij mij hielp het vergroten van de afstand tussen het laatste loodje en de haak naast het uitknijpen van de vlok. Ik viste in die tijd ook met een lange hair. Gewoon een hair van 5 cm. Dat maakt de afstand ook groter naar de hoofdlijn. Zeker als er zoveel karpers liggen zou ik de afstand vergroten van je haak naar de hoofdlijn bij het loodje. Misschien werkt het.

  Succes en gefeliciteerd met je winterstek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt Michael!! Ik denk dat je gelijk hebt hoor!! Normaal gesproken heb ik het loodje op zeker 20 cm van mijn haak. Ik wilde deze keer iets scherper vissen en zette het loodje op 10 cm!! Vorig jaar had ik in de winter bijna geen lossers, wel af en toe een vals gehaakte. Maar misschien ontkom je daar niet aan als je vol op een school met karpers zit te vissen!! De maiskorrels druk ik met mijn vingers bijna uit elkaar en dan hang ik ze aan mijn haak. Dan zijn ze lekker licht en penetreren beter in de bek van de karper. Volgende week het 1 en ander even uitproberen.

  Bedankt voor het meedenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey Bjorn, over een winterhol gesproken zeg! Ze liggen waarschijnlijk rug aan rug, dus een stukje buiten de duiker vissen zal al helpen, tenzij je geen aanbeten krijgt natuurlijk. Ik sluit me bij Michael aan, al zou ik de hair weglaten en het haakaas echt op de haak doen, ook dit verminderd de kans op valshakingen. Die laatste duikerfoto is haast surrealistisch man!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey, Boudewijn! Ik moet echt een stuk in de duiker liggen wil ik een aanbeet krijgen!! Ervoor lukt bijna niet!! Dan heb ik het over de brede duikers. Bij de ronde buizen lukt dat wel aardig!! Met een hair vis ik bijna nooit!! Ik zal inderdaad de afstand haak, lood wat vergroten. Ja, die laatste duikerfoto was mooi!! Met mijn hoofd in de duiker proberen een foto te maken. Ging niet gemakkelijk maar het resultaat was top!! Bedankt weer!

  BeantwoordenVerwijderen