zondag 14 december 2014

Vossestreken.
Het vissen gaat moeizaam! Ondanks dat ik enkele weken geleden een potentiële winterhotspot had gevonden heb ik 2 keer geblankt!!

Het zelfvertrouwen van 2 weken geleden is een beetje weg!  Vorige week samen met Stefan naar de winterhotspot gegaan om eens even lekker wat karper te vangen.  Niks, nada, nakko!! Daar sta je dan met je grote bek!!

Ok, de temperatuur was bijna 8 graden hoger als de vorige keer, dus dat gaf ik maar de schuld van de slechte vangst. Stefan kon bij een andere stek nog een klein karpertje scoren en daar hield het wel mee op.  Op zich geen probleem hoor je kan niet altijd wat vangen en we zijn graag buiten.

De laatste 2 keer zijn we in de middag geweest en nu probeer ik het een keer in de ochtend!  Avond van te voren mijn spulletjes klaargemaakt.  Ik wilde dit keer wat lichter vissen en plaatste een spoel met 22/00 op mijn werpmolen . Haakje 8 erop en een licht pennetje wat net 0,3 gram kan hebben moest de truc doen!

Ik wilde niet te vroeg gaan vissen want het is pas rond een uurtje of half 9 licht!  Het heeft net aan gevroren deze ochtend en ik moest de ramen van mijn auto krabben. Prachtig helder weer!!


Ik kon nog net de zon zien opkomen in de polder! Wat een schitterend gezicht blijft dit toch!!

Het blijft mooi!!
Goed, ik race gelijk naar mijn hotspot en begin snel met een beetje te voeren. Een 15 minuten later zit ik te vissen. Ik krijg geen stootje helemaal niets!! Ook aan de andere kant van de duiker is het niet beter gesteld. Ik hou het een klein uurtje uit en besluit dan te verkassen. Net voor ik wegga komt er langzaam een auto voorbijrijden met een man erin. Hij kijkt mij vriendelijk aan en aan zijn groene kleding te zien denk ik ook een visser?

Als ik even later naar mijn andere stek rij zie ik de man bij een duikertje vissen. Ik besluit even te stoppen en een praatje te maken. Als ik uitstap scan ik snel zijn visspullen en zo te zien aan de penhengel is hij een penvisser. We raken wat aan de praat en hij vertelde me dat hij ook wel eens op "mijn" winterhotspot zit te vissen. Ik vertelde hem dat het vandaag niet veel was!!  Hij was denk ik een local want hij wist een hoop van de karpers en het water. "Ik denk dat de beroepsvisser niet lang geleden hier heeft gevist want het is weinig" vertelde hij.

Ik wist wel dat er een beroepsvisser in de Beemster was maar dat hij ook hier viste dat wist ik niet!! Hij heeft wel gezien dat er met een bootje gevist werd. Ik neem aan dat de karper ook meegaat en verdwijnt naar de buurlanden. Maar bewijs heb ik niet!! En deze beroepsvisser  heeft alle visrechten hier!! Geluk voor hem en jammer voor ons!

Na een kort gesprek wens ik hem succes en vervolg mijn weg naar een andere stek. Ook hier is het niet beter en ik besluit te stoppen. Op zoek naar nieuwe stekken!!

Ik had van de week nog een opgezette vos gevonden in een vuilcontainer! Mee naar huis genomen en in de kofferbak van de auto gegooid! Helemaal vergeten natuurlijk en toen mijn vriendin vrijdagavond boodschappen ging doen schrok ze zich helemaal rot toen ze de klep open deed ha,ha.

Grrrrrrrrrrrrr.
Misschien wordt deze vos mijn geluksmascotte!! We zullen het zien!

16 opmerkingen:

 1. Hahaha, die vos en dan vergeten dat je hem in de kofferbak hebt gedaan. Ik zie het helemaal voor me! Minder leuk is het verhaal over de beroepsvisser! Als dat echt zo is is dat flink balen... pfff!

  Nou ja, toch maar van het positieve uitgaan, toch? En wat een prachtige foto zeg met die molens!

  Gr Koen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Was inderdaad lachen met die vos Koen! We hadden van de week op mijn werk ook de grootste lol met dit beest. Avond van tevoren de vos in de vrachtwagens verstopt. Je schrikt je eigen een hoedje als je s' morgens instapt :) Inderdaad dat gedoe met die beroepsvisser zit me aardig dwars. Lees de reactie van FER maar hieronder. Daar wordt je niet vrolijk van!! Was net op tijd om die foto van die molens te maken. Iets later en het moment was weg. Ik hoop dat er van de winter nog meer van deze foto's komen. We blijven positief!!

   Verwijderen
 2. Afgelopen week kwam een maat van mij een beroepsvisser tegen in de Beemster en deze is idd recent wezen vissen. Zijn quota op jaarbasis is 6500 kg! Deze karpers worden gevangen voor consumptie voor Polen en Rusland. Een lekkernij voor de kerstdagen. Begreep dat ie 3 spiegels van ±15 pond had terug gezet, vinden ze niet lekker. Heb zelf al een mail gestuurd naar de hengelsport vereniging ringdijk om eens te vragen wat hier aan gedaan kan worden. NB 6500 kg ieder jaar is niet niks!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi FER!
  Ik was er al een beetje bang voor! Mijn winterhotspot is gewoon leeggevist!! De aantallen karper wat ik vroeger ving vang ik nu echt niet meer!! Er is veel karper in deze polder maar het bestand loopt snel terug. Dat merk ik aan de vangsten, 6500 kilo is gewoon erg veel. Als een gemiddeld karpertje hier ongeveer 5 a 6 kilo is dan vangt hij in een jaar 1100 karpers!!!!! En als iedereen dat maar prima vind is er over 10 jaar helemaal geen vis meer in de polder. Gevalletje IJsselmeer! Ga ook maar even de visvereniging e-mailen. En anders even kijken wat ik anders kan doen. Bedankt voor deze nuttige informatie!! En voor je inzet voor de polder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die afsluiter deed het hem Bjorn! Het probleem voor ons vissers met 'beroeps' is helaas heel herkenbaar. Hier ook zo...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is helaas niet anders Boudewijn!! Misschien als er wat meer controle is blijft de schade beperkt!

   Verwijderen
 5. Hehe, die vos!
  Je zit kennelijk ook in de hoek waar de klappen vallen. Het ligt natuurlijk altijd aan het weer!
  Het beroep is idd een probleem. Alleen heeft ie wel de visrechten en wij mogen bij gods gratie er vissen. Daar ligt ook een probleem. Misschien proberen met de vereniging om wat afspraken met deze beroepsvisser te maken, om wat meer beheer uit te voeren. Uit ervaring weet ik dat het kan werken, al moet je altijd op je hoede blijven. Niet geschoten is altijd mis!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, was lachen met die vos Andres! Zal hem de volgende keer bij de duiker hangen. Dan schrikt die vent zijn eigen de klere :)) Kijk die man moet ook zijn geld verdienen maar ten koste van wat!! Volgens mij heeft de visvereniging en de beroepsvisser samen de visrechten! Ik zal eens gaan zoeken hoe dat zit.

   Verwijderen
  2. Hoi Bjorn,
   Wat ik over hier in de buurt weet; is dat wij de wateren mogen bevissen met toestemming van de rechthebbende. Ik praat dan even over de visvereniging als geheel. De rechthebbende is er maar 1. Volgens mij kunnen dat er nooit twee zijn. De wateren waar ik dan over praat zijn dan stukken van het A-R kanaal, 1e, 2e, en Derde Diem.
   Prachtige viswateren, maar wel van hem. Afspraken zijn met deze beroepsvisser gemaakt. We worden zelfs gebeld als er een zegentrek plaatsvind. De spiegels monitoren we dan gelijk mee. De Schubkarper en snoek gaan ook terug. Het gaat hem alleen om de witvis, maar goed ieder z'n handel.
   Als laatste, wat ik niet begrijp, en hier zit zeker een luchtje aan, is dat deze vis voor Polen en Rusland is. Bedoeld als kerstdis. Raar, omdat het in het oostblok barst van de kwekerijen. Zelfs wij kopen spiegels die daar vandaan komen. Kromme gedachte he? Wij kopen de spiegels op, laten ze groeien en laten ze daarna door het beroep wegvangen, om vervolgens weer terug naar het oostblok te gaan.
   Deze vent staat gewoon keihard te liegen. De vis gaat volgens mijn visie naar betaalwateren. Daar is namelijk (helaas en nog steeds) grof geld aan te verdienen.
   Neem eens een kijkje op karperbeheer.nl en word lid. Kost een tientje per jaar en voorlopig de enige stichting die hier wat tegen doet(voor zo ver mogelijk)

   Verwijderen
  3. Super info Andres! Daar kan ik wat mee!! Een hoop dingen die ik niet weet. Het is inderdaad een beetje schimmig waar al die karpertjes heen gaan. Zal even op de karperbeheer.nl gaan kijken. Het is allemaal natuurlijk wel een beetje krom. Je koop een visvergunning om te mogen vissen en voor het behouden en uitzetten van nieuwe vis. En de beroepsvisser vist de boel weg en strijkt de winst op!!! In ieder geval bedankt voor de informatie.

   Verwijderen
 6. Lekker is dat :-( , dat verklaard wel waarom we de vis stand door de jaren heen minder zien worden.
  Dat ligt dus niet aan de winters, want veel dode karpers zagen we nooit.
  We blijven uiteraard wel gewoon proberen en met jouw mascotte 'Reintje thermovacht' , hebben we misschien weer nieuwe kansen :-)
  Volgende keer beter !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zagen de bui al een beetje hangen Steef!! Maar we blijven lekker vissen! Al zijn we de laatste der Mohicanen!! En Reintje gaat mee :))

   Verwijderen
 7. Altijd leuk om met een andere penvisser te praten. Nieuwe info. Haha die vos...ik lag me slap. Hij ziet er ook zo vriendelijk uit.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Michael!

  Was inderdaad een verhelderend en leuk gesprek met deze man! Ja, die vos had een vriendelijk bekje :) Die gaat mee als waakhond. Ik had een uitnodiging van je gehad voor die hangout!! Moet nog even uitvogelen hoe dit werkt Michael. Stuur anders even een mailtje.

  BeantwoordenVerwijderen