zaterdag 5 januari 2013

Koffie, stroopwafels en karper.

Kwaaie karper.
Na de smakelijke schranspartijen van de afgelopen week, is 1 van mijn goede voornemens van het nieuwe jaar om meer te gaan sporten.


Hengelsport wel te verstaan. Geen sportschoenen maar gevoerde laarzen. Geen hardlooppakjes maar dikke jassen en broeken en een warme muts. Geen sportdrank maar koffie. Geen energierepen maar stroopwafels.

Na de sessie van vorige week was de wil om karper te vangen groter dan ooit. Niet alleen bij mij, ook bij homie Stefan was de drang groot.

Dus er zat maar 1 ding op naar de polder!

De koude wind van vorige week had mij doen besluiten om een warmtepak aan te schaffen. Het moest een 3 delig warmtepak worden waar de binnen(fleece)  uit de jas te ritsen is. Dan kan ik de jas ook van de zomer aan, want Nederland staat niet bekend om zijn warme zomers. Want het kan nog wel eens koud zijn aan het water zeker in de polder op de open vlaktes.

Met een warmtepak hou je het lang vol.

Na veel gespeurd te hebben op het internet viel mijn keus op een warmtepak van Trakker. Een goed pak met een aantrekkelijk prijskaartje. De degelijkheid zal ik van de winter uitvoerig testen.

Naar de polder dus op zoek naar karper. We vissen weer verschillende plekken af maar blijven net als de laatste sessie niet langer als een half uur op de stek. Of we moeten karper waarnemen op de stek dan blijven we natuurlijk langer. Aangekomen bij de eerste stek wurm ik me in mijn warmtepak en Steef staat te lachen ik lijk wel een teletubbie, maar hij is heerlijk warm.

We lopen voorzichtig naar de duiker en kijken op afstand naar het water. Er komt een fietser aan en zegt vriendelijk goedemorgen. In koor antwoorden wij goedemorgen terug maar iets te hard want we zien de karpers bij de duiker wegschieten. Ook winterdag zijn de karpers in de polder schuw en moet je je stil en rustig gedragen aan de waterkant. Dat blijkt wel weer.

Kom maar uit je holletje.

We tuigen de hengels op. Stefan vist vandaag weer met witbrood daar heeft hij de laatste tijd veel succes mee. Ik probeer het weer met 1 maïskorrel en een trosje maden aan de haak. Ik gooi in voor een duiker en mijn pennetje schiet gelijk weg, ik haak een mooie baars niet verwacht natuurlijk maar ik zat met maden dus de kans is groot. Na 10 minuten haak ik weer een baarsje, hey zit ik nou te karperen of te roofvissen. Maar het houd me scherp.

Karpervisser of roofvisser?

Na een half uur verkassen we naar stek 2. Een grote ronde buis die onder de weg loopt. We zitten lekker te vissen de temperatuur is rond de 10 graden en ik heb het gewoon warm in mijn pak. Stefan wijst me op een mooie valk die in de lucht "hangt" op zoek naar muisjes denken we. We kijken weer naar onze pennen en Stefan krijgt een mooie opsteker en slaat aan. De karper wil de tunnel in maar Stefan weet hem te stoppen. Yes, 45 minuten vissen en er ligt karper op de kant. Even een foto gemaakt en gauw weer terug. Ik haak nog 2 witvissen en we besluiten weer te verkassen.

Gevangen met witbrood.
Aangekomen bij stek 3 is het tijd voor koffie met stroopwafels lekker met dit weer. Na de heerlijke koffie bevissen we een duiker aan beide kanten. Ik besluit met 1 maïskorrel door te vissen zonder maden vanwege de witvissen.


Proberen de karper bij de duiker weg te krijgen.

Mijn pennetje ligt bijna een meter in de duiker en kan hem nog net aan zien. Na 20 minuten scheert mijn pennetje verder de tunnel in, oei dit kan slecht aflopen. Maar de karper laat zich rustig de tunnel uit leiden en kan ik de karper landen. We willen nog 1 stek aandoen waar we vorige week ook karper hebben gevangen.


Niet te hard knijpen!
Stek nummer 4. We staan op een kruispunt met 4 dukdalven vissen maar. Ook hier naar 15 minuten gaat mijn pennetje zeer langzaam onder en ik sla weer een mooie schubkarper aan.


Klein maar mooi (de karper)

Na een half uurtje loop ik terug naar Stefan om te vertellen dat het wel weer mooi is geweest. We staan nog wat te praten en ik gooi mijn pennetje nog even voor zijn voeten in het water. En weg is het pennetje en ik geef de hengel een zwieper hangeuh. Maar voor de karper kunnen landen schiet hij los en kijken we alle twee naar de wegzwemmende karper. Jammer had een mooie afsluiter kunnen zijn.

Maar het was een prachtige ochtend met 2 baarzen, 2 witvissen en 3 karpers.
8 opmerkingen:

 1. Hoi Björn,

  Mooi pak! Die van mij (merk Spro) slijt veel te snel. Ik moet volgend jaar echt een nieuwe. Ben daarom benieuwd naar jouw ervaringen met je nieuwe pak. Wie weet ook iets voor mij...

  Verder natuurlijk weer een heerlijk verslag van een mooie sessie!

  Gr. Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Koen,

   Het is zeker een mooi warmtepak, niet dat ik reclame wil maken hoor. Mijn keuze was een pak van rond de 100 euro. Dit 3 delig Trakker pak was afgeprijsd voor 119 euro. Ik zat ook te kijken voor een Spro pak maar werd mij bij de eerlijke winkelier afgeraden, inderdaad vanwege het snelle slijten. Maar er zijn natuurlijk meer pakken rond 100 euro. Hij is wel mooi neutraal van kleur want ik wil niet teveel opvallen en draagt erg licht en is lekker warm. Het pak moet zich nog wel bewijzen natuurlijk maar de eerste indruk is goed.

   Groet, Björn.

   Verwijderen
 2. Hi Bjorn,

  Lekker gevangen weer. Lekker actief van stek naar stek op zoek naar een aanbeet. Enneh lekker warm. Zo langzamerhand krijg je de Beemster polder qua stekken aardig in beeld met het actief struinen, of niet soms?

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Fer,

  Was zeker een mooie visochtend zaterdag dank je. Ik vis al een aantal jaren in de Beemster en nog steeds kom ik nieuwe stekken tegen. Wat wel leuk is met het winterkarperen dat ik nu plekken kan bevissen die in de zomer slecht bevisbaar zijn omdat er te teveel riet aan de waterkant staat. Kom eens een ochtendje "stekhoppen" in de Beemster :)

  Groet, Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie vangsten zeg zo midden in de winter !!!
   Lekker bezig geweest heren.

   Groetjes Sander

   Verwijderen
  2. Hoi Sander,

   We mogen zeker niet klagen met zulke vangsten in de winter. Misschien dat de hoge temperaturen daar wel een aardige invloed op hebben. Je naam kwam me wel bekend voor en na te googelen kwam ik op je weblog Boezemkarpers. Leuke site man. Kom af en toe even kijken.

   Groet, Björn.

   Verwijderen
 4. Hi Bjorn,

  Gaan we doen, ff het weer aan zien en daarna spreken we af.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen