maandag 1 april 2013

Eieren en karper zoeken.Vandaag 2e paasdag met Stefan afgesproken om een paar uurtjes te gaan penvissen in de Beemster.

We hadden eigenlijk 1e paasdag afgesproken maar ik was te ziek om te gaan vissen. Een jaar of 9 geleden hebben ze bij mij een auto imuun ziekte ontdekt. Mijn lichaam denkt dat hij ziek is (terwijl dat niet zo is)  en valt mijn goede cellen aan  Je bent dus eigenlijk ziek en ook weer niet!  Meestal gaat het wel redelijk goed met me maar af en toe krijg ik een terugval en ben ik erg moe.

2e paasdag voelde ik me iets beter en wilde er even uit na een dagje op de bank te hebben gehangen.
Eerst even met het gezinnetje naar de boerderij hier om de hoek. Op 1 april worden de koeien uit de stal gehaald en mogen zij de wei in. En geloof het of niet er komen heel wat mensen kijken naar deze jaarlijks terugkerende gebeurtenis.

Wachten op de koeien uit de stal!


Gekke koeien of gekke mensen!
Nog even een rondje op de boerderij gelopen en toen naar huis toe want Stefan zou mij om 1 uur oppikken.

Onderweg besloten wij vanwege de korte vistijd om naar de Beemster toe te gaan. We waren wel benieuwd  of we enkele karpers kon vinden en vangen!. Maar het zal zwaar worden wat het is ondanks het mooie weer  nog wel aan de koude kant.

Stek 1 zijn we even een stukje gaan wandelen en kijken of we karpers kunnen spotten. We zien helemaal niets maar gaan toch een half uurtje vissen.

Stek 1 
Na een half uurtje verkassen we naar stek 2. Ook hier maken we een rondje langs de sloot en maken we een paar voerplekjes. Maar ook hier geen actie.

Stek 2. Prachtig mooi maar geen vis.
Stek 3 is een stek waar we in het verleden nog wel eens een karpertje konden vangen. Stefan gaat bij een lange duiker zitten en ik ga naar de overkant. Daar ligt een ronde duiker en daar wil ik het wel eens proberen.

Strak langs de duiker.


Ik weet ongeveer hoe diep het hier is en ik stel mijn pennetje hierop af. Ik gooi mijn pennetje recht voor de duiker en hij staat 1 seconde goed en weg is ie. Ik geef de hengel in een reflex een ram en na een mooi dril komt er een fraaie schubkarper naar boven  en was ik helemaal in mijn element.

Prachtige schubkarper.

Opvallende korte staart bij deze schub!
We hebben nog 1 stek aangedaan en zijn toen naar huis gegaan. Wat ons opviel aan deze sessie is dat we op alle stekken geen karper gezien hebben. Het is voor het tijd van het jaar nog erg koud. Maar de warme temperaturen komen eraan....

13 opmerkingen:

 1. Goeie zaak, ik ben blij om weer een verhaal van joints mogen lezen. Ik merk dat de verhalen langzamerhand opkomen. Wij penvissers komen zeg maar de "winterslaap" uit op jacht naar ons geluk. Ik wens jou fijne vangsten toe en dat je ons mag verblijden met mooie vangsten.

  Gr. Willem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Willem, ik wens jouw natuurlijk ook mooie vangsten toe van de zomer. De "winterslaap" heeft al lang genoeg geduurd :)

   Groet, Björn

   Verwijderen
 2. Echt een prachtige schub Bjorn. Zomaar hap slik weg is altijd verrassend (was het nou wel...of niet een aanbeet...lijnzwemmer? ja toch hangen.). Op z'n zachtst gezegd kl*ten van die ziekte. Ik hoop voor je dat je er goed mee kan omgaan en weinig last van hebt.
  Groet, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Michael, bedankt man. Ik gooide de maïskorrel recht voor de bek van de karper denk ik en hij hapte gelukkig
   toe :)

   Met mijn ziekte kan ik wel redelijk omgaan, en als ik dan weer zo'n mooie karper vang ben ik alles weer vergeten. Vissen is voor mij echt een uitlaatklep. Als ik mij een tijdje klote voel is een dagje vissen een aardige oppepper.

   Groet, Björn


   Verwijderen
 3. Mooie plaatjes en ondanks de koude toch een mooie schub op het droge. Gekke koeien, gekke mensen en een gekke karper ;-) Enneh, snap dat je ook op therapeutische basis moet vissen! Enneh 2, binnenkort maar een keer afspreken.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanx FER,

   Het was ook een beetje een gekke dag :) Maar wel blij met deze mooie schub. Er valt nog weinig karpers te zien in de polder. Vissen op therapeutische basis mmmmm. Ik vraag aan mijn dokter of ie een recept wil uitschrijven voor 3 keer vissen in de week. :)

   Ja, we moeten eerdaags even een ochtend of middag gaan penvissen, leuk!

   Ik spreek je, Groet, Björn

   Verwijderen
 4. Dag Bjorn, leuk verhaal, mooie foto's. Herken helaas erg je verhaal over gezondheid. Wat dat betreft is vissen inderdaad een perfecte hobby! Ik vlucht door te weinig energie helaas noodgedwongen in de statische visvariant, maar pennen blijft toch echt het mooiste. Ook nog een vraagje: als ik de foto van stek 2 zie, hoe bepaal je daar je stekken? M.a.w. als ik een duiker zie, of overhangende bomen etc, dan weet ik het wel. Maar zonder natuurlijke punten (plompen zijn er nog niet) voer je dan willekeurig in het midden van zo'n sloot/wetering, of peil je overal de diepte en maak je dan je keuze?

  Bedankt alvast en hoop op nog veel vangstverhalen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Arie,

   Bedankt voor je reactie
   Ten eerste hoop ik dat je in de toekomst nog heel veel plezier aan de waterkant mag hebben en je gezondheid niet te hard achteruit gaat. En dan je vraag over het vissen. Het begint toch allemaal met observeren. Ik weet bij stek 2 dat er aardig wat karpers rondzwemmen. Zeker rond de paaitijd en op mooie warme zomeravonden heb ik hier karper gezien en gevangen. Tijdens het vissen en observeren heb ik ontdekt dat de meeste karpers heel dicht langs de kant azen en ook bij de rietkragen blijven ze lang hangen. Peilen doe ik eigenlijk nooit hier in de polder, je heb hier niet zoveel bodemverloop. En tja ik vis altijd met een pennetje en als een diepe kuil in het midden ligt van deze brede vaart zit ik wel erg ver te vissen en verlies ik scherpte. Maar ik vang ook op ondiepe plekken karper dus ik weet niet of het veel zin heeft om altijd op die diepe plekken te vissen. Op stek 2 zit ik vaak in de kom te vissen en daar spot ik toch meer karper dan op het rechte stuk. Voorvoeren kan makkelijk zijn en vergroot je kans op karper. Ik doe het praktisch nooit, alleen aan het einde van de sessie gooi ik het restant voer wel op de stekken waar ik van de week misschien nog terugkom. Winterdag zou ik zulke lange vaarten meiden, of ik moet karper zien dan gaat het pennetje er natuurlijk wel bij. In de winter kan je je toch het beste concentreren op obstakels duikers etc. En in de zomer wacht ik de karper niet af maar zoek ik hem op door te struinen.
   Ik weet niet of je hier wat aan heb maar succes Arie

   Groet, Björn
   Verwijderen
  2. Bedankt voor je antwoord Bjorn. Denk dat ik dit seizoen maar eens echt invulling aan het observeren moet geven!

   Verwijderen
 5. Mooi om te zien die koeien. Lekker dat je op zo'n dag toch beloond wordt voor het gaan. Dat kan je net even motiveren om bij twijfel toch even te gaan. En beter een uurtje buiten dan 2 binnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Boudewijn,

  De koeien hadden de hele winter in de stal gestaan en wilden wel even naar buiten. En de koeien waren de enige niet :)
  Even lekker uitwaaien en vissen en inderdaad beter een uurtje buiten dan 2 binnen.

  Groet, Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Björn,

  Vervelend zeg! Die auto-immuunziekte! Maar wel fijn dat het vissen je goed doet :)
  Toch leuk zo dat koeienevenement… kun je lekker mensen kijken ;) Doe ik ook altijd in de dierentuin, mensen kijken. Je begrijpt vast wel wat ik bedoel, haha!
  Mooie karper en succes de komende tijd. Langzamerhand wordt het warmer!

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Koen,

   Bedankt man En tsja die ziekte, ik denk dan maar er zijn mensen die nog zieker zijn. Jij ook succes bij je nieuwe stekken en het wordt weer tijd om lekker te vissen in het hoge gras :)

   Groet, Bjorn.

   Verwijderen