zaterdag 20 juli 2013

Vreemde wezens!Vrijdagmiddag net even over vijven, de week zit er weer op en ik fiets vanuit mijn werk door de polder naar huis!

Het is een prachtige mooie zomerweek geweest en ook vandaag is het een warme dag. Vanavond wil ik het wel weer eens in de polder proberen. Eerst even Stefan bellen misschien wil hij ook wel mee! Een kort telefoontje en ik heb mijn bevestiging!

Ook snel het thuisfront gebeld dat ik vanavond weg ben. Geen probleem zegt mijn vriendin ik zet gelijk de oven aan. Elke vrijdag volgen wij het Dr. Oetker dieet. Pizza, en pudding toe heerlijk!

Thuis aangekomen tref ik wat voorbereidingen voor vanavond. Ik gooi 2 blikken mais in een plastic bakje en voeg daar wat rum aroma van Dr Oetker aan toe.(wat heb ik toch met die vent). Het spul kan gelijk nog even een uurtje intrekken.

Rond 7 uur belanden we in de polder en we lopen langs de sloot waar we vorige week de wapperende staarten gezien hebben. En ja hoor, we zien 2 staarten uit het water steken. De 1 wat kleiner dan de andere! Meestal (niet altijd) kun je aan de grote van de staart zien of je te maken heb met een klein karpertje of een iets grotere!

Mijn uitzicht.
Ik had ook wat bruinbrood en kleine frikandellen uit de vriezer in mijn vistas gegooid. Ik beaas mijn haak met een stuk frikandel  en sluip behoedzaam naar de azende karper.  Na een half uurtje de karper te hebben gestalkt met bruinbrood en frikandellen krijg ik door dat de karper geen interesse heeft voor dit aas!

Ook Stefan krijgt  op witvis na geen karper aan de haak. Ik besluit wat kleine voerplekjes te maken met de rum mais. Als ik het bakje opendoet lijkt het wel of ik een rum cola heb besteld.

Ik begin te vissen aan het einde van de sloot langs de rietkragen. Aan de overkant van de sloot staan een paar koeien mij aan te kijken.  1 koe heeft wat last van de vliegen en schuurt met zijn kop langs het schrikdraad! Daar staat blijkbaar stroom op want ik hoor een knal en de koe springt een meter in de lucht. Ik moet een beetje lachen en de koe is een paar tellen van de vliegen verlost.

Na 15 minuten verkas ik naar een duiker die onder de weg doorloopt.  Aan het begin van deze duiker kan ik net nog een 3 meter vissen. De rest van de sloot is bijna volgroeid met waterplanten!  Ik zet de haak vol met drie maiskorrels,  alleen de punt van de haak komt er bij het laatste maiskorreltje uit.

Stek bij de duiker.
Het duurt niet lang hooguit 5 minuten en ik krijg een mooi opsteker gevolgd door een wegloper. De slip staat nagenoeg dicht en de oude 2lb Sportex penhengel doet zijn werk om de vis die naar de waterplanten wil vluchten te blokken!

Het karpertje springt aan 2 keer toe boven water en is dan moegestreden.

Mini schub.
Hij wordt snel weer teruggezet en ik zit snel weer op dezelfde plek te vissen. Na een paar minuten zie ik toch weer activiteit op de stek!

Het duurt ook weer niet lang of mijn pennetje schiet de duiker in. Ik moet ook nu vol in de ankers om de karper te remmen maar dit lukt toch aardig. Deze karper is iets groter dan de vorige en ik ben in mijn sas.
Na het inspecteren van dit karperje  komen we tot de ontdekking dat dit beestje bijna geen lippen meer heeft. Hey wat raar zegt Stefan, we zien hier bijna nooit vissers dus het lijkt ons stug dat dit door het gebruik van grote haken en zwaar lood is gebeurd?

Misschien genetisch? We hebben dit hier nog nooit gezien!!

Bij deze vis was de slurf zo goed als weg!
Goed, vis weer teruggezet en ik ga eigenwijs gewoon weer op dezelfde stek zitten vissen. Weer een opsteker en een mooie wegloper. Ook nu de slip weer bijna dicht en hangen maar! Maar dit is een grotere vis en hij weet de waterplanten een klein stukje te bereiken. Ik weet de vis tussen de waterplanten uit te manoeuvreren en Stefan weet behendig de vis te landen.

Ook deze karper had een papegaaiebek?
Tot onze verbazing heeft ook deze karper een mismaakte bek en een dikke bobbel op zijn kop!  Hij wordt weer snel teruggezet en we vissen door tot het donker wordt maar we vangen niets meer.

De maan weerkaatst in het water
Met 3 karper(tjes) mag ik me vanavond gelukkig prijzen. Maar bij ons is het bijzaak wie er vangt!
Als echte mannen drinken we nog een chocomelkje en rijden dan huiswaarts.
Aan de hemel zien we de maan in zijn (bijna) volle glorie!

Moon over de Beemster!


7 opmerkingen:

 1. Leuk van die koe. Dat van die bek kan genetisch zijn, komt wel vaker voor, evenals bij kleine borstvinnen bijvoorbeeld.
  Echte mannen drinken choco!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Boudewijn, dat idee had ik ook al een beetje. Bedankt voor de bevestiging.

   Verwijderen
 2. Ik vind dit soort oude bewerkte gietijzeren details van een poldergemaaltje/duiker geweldig om te zien.
  Het stamt nog uit de tijd dat daar tijd en geld voor was.Helaas zie ik dit soort details overal minder worden in het kader van snel en goedkoop.
  Goed dat je het hebt vastgelegd!
  Hoe is het met het bestand boeren karpers bij jullie?

  Gr.Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Hans, ik zat express met de vis voor het gietijzeren ornement! Dit zijn inderdaad erg leuke dingen van vroeger. Gelukkig zijn hier nog een paar instanties die deze dingen nog proberen in stand te houden. De 100 procent Boerenkarper zal ie nog bestaan? Ik vang af en toe wel de mooie slanke torpedoachtige karpertjes. Die gaan aardig voor boerenkarpers door! Er zijn heel veel verwilderde karpers (hybride) of kruisingen daarvan. Je beleef er heel veel plezier aan want ze zijn beresterk! Misschien moet je hier eens een dagje komen vissen dan kan je alles weer ervaren :)))) ( van vroeger)

  Groet, Björn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bjorn ik heb weer gelachen om die Oetker en de koe en de choco. Mooi verhaal. zo'n bek komt inderdaad wel eens voor. Ik had er dit jaar ook al eens een:
  http://pendingen.blogspot.nl/2013/05/ff-snel-ff-vlug.html

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Michael,

  Af en toe even lachen anders wordt het vissen zo serieus :)))
  Helaas hebben niet alle karpers een mooie bek. Maarja daar kunnen ze ook niets aan doen! Maar ze gaan gewoon op de foto:)

  Groet, Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. هل تعانون من الحشرات وكثرتها واضرارها البالغة نقدم لكم افضل شركة لابادة جميع انواع الحشرات بالضمان وهي شركة المثالية لمكافحة الحشرات حيث تقدم اليوم افضل العروض والخدمات بارخص الاسعار بخصم 50% لفترة محدودة

  شركة المثالية لمكافحة الحشرات
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالخبر
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالقطيف
  ______________________________________________________________________________________________________________
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالاحساء
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالجبيل
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بجدة

  BeantwoordenVerwijderen