zondag 8 september 2013

La Mèthode (The Method}


Ik wil als eerste iedereen bedanken voor de fijne reacties i.v.m de thuissituatie. Ik had dit verslag nog liggen en wilde het eigenlijk niet meer plaatsen. Maar voor mij is vissen en dit blog toch een uitlaatklep en ik kan mijn gedachten toch even verzetten als ik hier mee bezig ben. Het is een lang verslag geworden dus ga er maar lekker voor zitten.  Groet, Bjorn


2 weken Frankrijk stond er op het programma en ik was er aan toe!  Ik wist dat er op de camping 3 visvijvers waren maar wat voor vis er zat. Geen idee!
Toen ik s'middags de auto ging laden bleek er nog ruimte over te zijn. Volgens de weerberichten zou het op onze vakantiebestemming (Port en Bessin) 2 weken mooi weer zijn dus de lange broeken en truien bleven thuis.

Toch even naar de viswinkel om een zak lokvoer te halen. Om precies te zijn lokvoer van Sonubaits voor de method feeder. Vervolgens ging er een Winkle Picker mee een 3 delige penhengel. en mijn zoontje zijn viskoffertje die ik vol stouwde met allerlei spulletjes.

Na filevrij te zijn aangekomen op onze vakantiebestemming had ik de visvijver die aan de andere kant van de camping lag de eerste 2 dagen links laten liggen! Op de ochtend van de 3e dag liep ik om de visvijver heen. Tot mijn grote verbazing zag ik karpers rondzwemmen! Kleine maar ook grote! Na een uurtje de karpers te hebben aanschouwd werd de behoefte om hier even een hengeltje uit te gooien wel erg groot!

Er zat een mannetje of 6 te vissen. De meeste waren jonge kinderen met een telescoophengel. En dat is natuurlijk vragen om problemen als je dan een karper aan de lijn heb. De kleintjes zullen misschien wel gaan, maar ik zag ook grotere zwemmen. Je zag ook af en toe een dobbertje voorbijkomen.  De meesten visten met het stokbrood van de vorige avond en ik zag ook hier en daar een blikje mais.

De dressuur was hoog en er werd erg weinig gevangen!  Brood en mais vielen voor mij dus af. Terug bij de stacaravan maakte ik mijn winckle picker klaar. Een molentje erop met 22/100 lijn een method feeder eraan en een 19\100 onderlijntje van 12 cm.  Als aas gebruikte ik een 7 mm dumbell (fishshell) van Martin Sb.  Ik had meerdere smaken in 1 potje. Er waren bijna geen obstakels in de visvijver dus ik kon met deze opstelling wel wegkomen. Nog even een lokvoertje aanmaken en vissen maar.


De opstelling

Ook zoonlief had wel even zin om vissen!  Erg veel geduld heeft hij niet maar om de 10 minuten de method feeder te water laten vond hij wel erg leuk.  Aan de overkant van de visvijver lag een soort zandstrandje met een bankje, hier konden wij ons mooi installeren. Ik kwam tot mijn ontdekking dat ik geen onthakingsmat naar Frankrijk had meegenomen. En ondanks dat ik bijna niemand met een mat zag zat mij dit niet lekker. Maar om nou helemaal niet te vissen!


"Ons"plekje aan het strand.

We zullen dus extra voorzichtig met de vis moeten doen!  Maar ja, eerst maar even vangen!
De eerste paar worpen gingen naar de overkant maar volgens Jesse (mijn zoontje)  lagen alle karpers voor onze voeten!  Dus Jesse gooide de method feeder een 5 meter weg. Ik was niet helemaal happy met deze aanpak maar ik had zoiets van laat maar liggen.

Ik zat lekker op het bankje en zoontje Jesse kwam even bij mij op schoot zitten. Plotseling zag ik wat tikjes op de top!  Mmmmm zal wel wat witvis aan de voerkorf knabbelen.  En toen ineens... knalde de top van de hengel helemaal krom en begon de slip te lopen!  Ik schrok me eigen rot en ondanks dat mijn zoontje op mijn schoot zag pakte ik de hengel en sloeg aan (tegen mijn zoontje zijn hoofd).

Ietwat geschrokken keken wij elkaar aan. Karper!!! schreeuwde ik tegen Jesse en drukte de hengel in zijn handen. Tijd voor emotie was er niet want de karper ging er als een sneltrein vandoor en Jesse stond met een vette glimlach de karper te drillen. Pap, wat is ie sterk!


Vet cool pap!

Met wat aanwijzingen van mij drilde Jesse de vis als een volwaardig karpervisser en na een paar minuten lag er een mooi schubkarpertje in het zachte gras. Ik onthaakte de karper en vroeg aan Jesse of ie op de foto wilde!  Dat wilde hij wel alleen de karper dacht daar anders over!  Er werd snel een foto gemaakt en besloten dat Jesse de karper niet omhoog zou houden i.v.m het laten vallen van de karper want dat wilden we niet.


Het vasthouden moeten we nog leren

Goed de method feeder werd weer gevuld en Jesse gooide hem weer op een plek waar hij dacht dat er karper zat! 10 minuten later en we kregen weer een keiharde aanbeet  Allebei juichend werd er aangeslagen en zoonlief had de hengel al weer in zijn handen.


Mooi spiegeltje, die vang ik niet in de polder.

Ondertussen begon het een beetje druk te worden met mensen die even een kijkje kwamen nemen bij dat kleine jongentje met die kromme hengel. Volgens Jesse vingen we de karpers door het "geheime" lokvoer wat in de emmer zat. Niemand mocht ook in de buurt komen en Jesse bewaakte de emmer met zijn leven. Het is ons geheim zie hij.

2 uur later en met 4 karpers in de pocket hoor ik een mannenstem aan de andere kant van de vijver. "Je zit met het juiste aas en voer te vissen". Ik vertelde de man dat ik puur voor mijn zoontje aan het vissen was. Ja, ja zegt ie dat zal wel!  We moeten allebei hard lachen.


We blijven vangen.

De volgende avond na het eten sta ik weer met Jesse aan de vijver. We hebben de smaak te pakken en Jesse gooit de method feeder weer op een mooi plekje.  Lang hoeven we niet te wachten en na een poosje wachten knalt de top weer krom. Jesse is als eerste bij de hengel en draait de slip een halve slag dicht en begint de karper te drillen. Ik sta een beetje verdwaasd te kijken hoe snel hij dat heeft opgepikt!

Na wat bijsturen ligt er na 5 minuten een mooi schubje op de kant.

Jesse (en ik) waren blij met deze schub.

Ik vul de feeder weer een keer en Jesse gooit weer in. Nu hebben we een tijdje geen beet meer en Jesse begint zijn geduld een beetje te verliezen. Er komen wat hollandse jongetjes voorbij met een voetbal en Jesse vraagt of hij mee mag doen.

En 2 minuten later sta ik alleen aan de waterkant!  Het duurt een klein half uurtje en ik krijg weer beet en Jesse komt snel even assisteren met het scheppen.


"Team Holland".

Jesse schept de vis maar "vergeet" het schepnet verticaal te houden en de steel breekt bij de koppeling. We weten gelukkig de vis nog op de kant te krijgen.


We begonnen wel een beetje op te vallen met de vangsten.

We vangen leuke karpertjes maar ik zie in de vijver toch ook een paar mooie grote exemplaren zwemmen en hoe mooi zou het zijn om die te vangen!  De volgende avond sta ik weer met mijn spullen aan het water. Het schepnet is weer gemaakt met ductape. Mijn vriendin en dochtertje lopen elke avond mee en gaan een uurtje of 2 bij het terras zitten want daar is de enige plek waar je op de camping wifi verbinding hebt!  Ik heb dan mooi de kans om even 2 uurtjes te gaan vissen.


Mmmmm pondje of 8

Ook de man die mij van de week aansprak zit te vissen en ik besluit even een praatje te maken. Jeroen is zijn naam en hij vertekde dat hij in het verleden witviswedstrijden heeft gevist en wat artikeltjes heeft geschreven in de beet. We zitten al gauw op 1 lijn en ik vertel met wat en hoe ik vis. Na een half uurtje verkas ik weer naar de overkant en zet de hengel in de steun.

"Zullen we een wedstrijdje doen" zegt Jeroen aan de overkant en ik begin te lachen. Ik gooi de method feeder een paar keer op de zelfde plek maar er gebeurd een tijd niets. Maar dan ineens begint de hengeltop weer te trillen en ik sta op scherp. Ik weet dat de vissen aan de method feeder zitten te azen.

En voor ik weer een keer met mijn ogen knipper knalt de hengeltop krom en begint de slip te lopen. In een flits heb ik de hengel in mijn handen en dril de vis. De karper neemt keer op keer lijn en ik krijg het idee dat er een grote aan de lijn zit. "Lukt het"zegt Jeroen aan de overkant en ik vertel hem dat dit wel een knappe kan zijn. Ik ben toch zeker een kwartier bezig de vis te drillen en de camping loopt uit om te lijken wat ik aan de lijn heb zitten. Ook Jeroen komt even poolshoogte nemen en ik vraag hem of hij toevallig een fotocamera bij zich heeft.

"The Silver Surfer"

 Jeroen maakt een paar mooie foto's en de vis wordt weer gauw teruggezet. De komende avonden zit ik af en toe met Jeroen te vissen en we hebben het op een gegeven moment over zeevissen. Ik vroeg hem of hij het een keertje leuk vind om aan de pier op makrelen te vissen. Dit had ik zelf ook nog nooit gedaan!

Dat vond hij wel leuk en er werd een afspraak gemaakt. Onderweg naar de pier nog even een viswinkel ingelopen om wat onderlijnen te kopen. Ik heb alleen mijn penhengel mee en kan niet zo ver gooien. Jeroen had een strandhengel meegenomen en loopt lekker te keilen aan de pier.


De pier bij Port en Bessin

Jeroen zijn zoontje vangt als eerste een makreel en daar was hij wel blij mee. Ik heb de hele middag mijn arm uit de kom lopen gooien maar kon geen makreel vangen. Jeroen had er op een gegeven moment 3 makrelen aan de lijn hangen en het viel niet mee om de lijn langs de hoge pier binnen te halen.


Wel karper, geen makrelen.

Na een paar uur werden de vangsten geteld.  5 makrelen waren de winst!  Jeroen stelde voor om de makrelen mee te nemen en te bereiden voor een kleine barbecue. Als echte Spakenburger werden de makrelen door Jeroen vakkundig schoongemaakt en zijn vrouw maakte er een lekkere garnering bij.

Makrelen goed gekeurd door de smaakpolitie.

Na goedkeuring van Jeroen werden de makrelen met een biertje en wijntje weggespoeld.

Gastheer Jeroen proeft voor.

Er werd niet alleen gevist natuurlijk! Overdag werden er uitstapjes gemaakt en met het mooie weer naar het strand. Het haventje Port en Bessin lag met eb droog en kon je prachtige coquilles schelpen zoeken. Het strandje lag er echt bezaaid mee!  Mijn vriendin en de kinderen hebben tasssen vol mee naar huis genomen.


Bij eb lag het bezaaid met schelpen.

Prachtige grote schelpen!

Hamsterweken.

Ook was er in de zomermaanden elke vrijdagavond om 11 uur vuurwerk in de haven, Dit was echt schitterend!  Voordat het vuurwerk werd aangestoken gingen bijna alle lichten in het havenstadje uit en was het vuurwerk nog mooier.


Het lijkt wel een schilderij deze foto.

Mijn kinderen waren er stil van.

Een mooie afsluiter van een prachtige vakantie in Frankrijk.11 opmerkingen:

 1. Hey Bjorn,

  Ga zo door mooi verslag van een mooie vakantie en gaaf om die kleine mannetjes zo te zien worstelen met een hengel.

  Groeten Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marcel, bedankt voor je reactie! Met een beetje begeleiding is het erg leuk vissen met je kinderen. Zeker nu ze wat ouder worden.

   Verwijderen
 2. hoi papa het was leuk op vakantie de hengel was zwaar pap de vis was mooi en ik gin op vakantie zwemmen kus jes jesse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jesse,

   We hebben mooie karpertjes gevangen in de vakantie en we zullen gauw een keertje gaan vissen in de polder.

   Groetjes Papa.

   Verwijderen
 3. Het vuurwerk lijkt wel op de film 'how to train a dragon'. Altijd leuk op vakantie een paar keer vissen en vangen. Zeker als de rest dat niet voor elkaar krijgt. De hele camping liep waarschijnlijk af te toe uit bij een vangst. Heb zelf een keer een foto laten plaatsen op het bord van zo'n type camping nadat de eigenaar gevraagd had of het mocht. Vervolgens stond de vijver vol met vissers. Klinkt als een fijne vakantie en verder sterkte de komende tijd.

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha die Fer,

   How to train a carpfischer :)))))

   Het is geen karpervissen in de polder maar het was wel erg leuk dat je op de camping op karpertjes kon vissen. Ik weet dat ze in Engeland met de Method Feeder op commerciële putjes goed vangen en daarom wilde ik het ook in Frankrijk Proberen! En niet zonder resultaat.! En bedankt voor het medeleven

   Verwijderen
 4. Hoi Bjorn,
  zo te zien heeft Jesse de smaak al goed te pakken.
  Mooie karpers, vooral die zilveren.
  Nu het weer hier Herfst lijkt, hopen we maar weer op betere tijden.
  Groetjes Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Steef,

   Jesse vind het vissen inderdaad erg leuk worden. Alleen heeft hij niet zo lang geduld en wil hij gelijk vangen. Maarja dat willen we allemaal. :). We wachten op betere tijden en we gaan gauw weer een dagje vissen.

   Groet, Björn.

   Verwijderen
 5. Prachtig Bjorn. Wat een ventje joh, lekker drillen en dan als een pro de slip even stellen. Ik denk dat je meeleest Jesse...ga zo door man!

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Michael,

   Ja leuk he, als je kinderen het vissen ook leuk vinden. Dan worden de familie uitjes nog leuker:) Bedankt voor je reactie ook van Jesse want die leest tegenwoordig lekker mee :)

   Verwijderen