zondag 29 december 2013

"Op zoek naar winterkarper"Op zoek naar winterkarper!  Makkelijker gezegd als gedaan! 3 keer kort gevist en niets gevangen! Maar niemand heeft ook gezegd dat het makkelijk was!

Ik had in de kerstvakantie 1 week vrij en als het zo uit zou komen wilde ik ook nog wel een keertje vissen. Regen en harde wind verneukte een halve week en met de kerstdagen wilde ik thuis bij mijn gezin zijn. Zaterdag bleek een mooie dag te worden en ik kon de middag gebruiken om te vissen!

Vrijdagmiddag nog eventjes naar de viswinkel geweest want ik had nog wat spulletjes nodig. Nou ja, eventjes! Ben altijd gauw 2 uurtjes weg!  De viswinkel (Handy Fish) in Heiloo zit vlak bij mij om de hoek.

Ok, het is zaterdagmiddag rond 1 uur en ik ben in de polder aangekomen bij stek 1. Mijn bedoeling is om minimaal 4 stekken aan te doen en niet langer dan een half uur op een stek te blijven hangen.(maar dat plannetje ging niet door). Ik voer bij 2 duikertjes wat mais wat ik een nachtje in de aromarum had laten weken!  Ik gooi het mais niet compact op 1 plek!  Voor de duiker verspreid ik het mais korrel voor korrel in een straal van een meter. Als aas zet ik een paar maden en 1 maiskorrel op de haak.

Na het voorvoeren begin ik met mijn hengel op te tuigen en dat gaat als volgt!  Stuitje op de lijn daarna mijn pennetje erop.  Mijn pennetje zit vast in een rubber slangetje met onderin het slangetje een swivel.  Wil ik onder het vissen een ander pennetje monteren hoef ik niet alles af te tuigen.  Even het pennetje uit het slangetje halen een ander pennetje erin doen is voldoende. Loodje erbij of eraf en klaar!  Na het pennetje komt er nog een stuitje en nu is het pennetje geklemd tussen 2 stuitjes.


 Mijn favoriete haak van dit moment is een Fox Armapoint SSBP maatje 7, maar er zijn natuurlijk meer goede haken.  De lood verdeling!  Met het gewicht van de swivel onderin het slangetje van mijn pennetje staat het pennetje al aardig goed.  En met een loodje van 0,3 gram gaat hij heel langzaam onder. Onbetwist de betere loodjes zijn die van Dinsmores!  Superzacht en ik druk ze met mijn vingers op de lijn.  En wil je ze weer gebruiken kan je voorzichtig met je nagel het loodje weer van je lijn halen.  Het is winter en de karpers azen zeer voorzichtig en ik wil zo licht mogelijk vissen.Ik begin te vissen bij de duiker waar het water naar binnenstroomt!  De karper ligt meestal met zijn kop tegen de stroming in dus ik denk dat ik hier de meeste kans maak!  Ook het zonnetje staat op deze kant!  Ik ga lekker op mijn onthaakmat zitten en geniet van het mooie weer.  Na een half uurtje geen beet te hebben gehad verkas ik naar de andere kant.  Daar staat de wind op en vol in de schaduw!  Ik geef het weinig kans maar niet geschoten is altijd mis!  Ik staar een tijdje naar mijn pennetje maar er gebeurd niets!  Door de wind krijg ik een traanoog en het is heel even wazig.  Met mijn vingers veeg ik de traan uit mijn oog en zoek ik weer contact met mijn pennetje.


Ik zie nog net het rode puntje van mijn pennetje weer terugkomen boven de waterspiegel!  Shit ik had beet!!!
Vol met adrenaline houd ik het pennetje nauwlettend in de gaten.  Ja hoor!!  Het pennetje begint weer langzaam te zakken en als het puntje onder water verdwijnt hou ik het niet meer en sla aan.

De hengel begint langzaam te buigen en de slip ratelt langzaam. YESSS!! KARPER!! schreeuw ik in gedachte!  De karper is gelukkig niet zo sterk en ik kan hem snel bij de duiker weghalen en na een kleine dril ligt hij op mijn onthaakmat.


Snel worden er wat fotootjes gemaakt en dan glijd de karper weer terug in het water!  Zo,dat voelt even lekker!!  Ik beaas mijn haak weer met een paar maden en 1 maiskorrel.  Van de maiskorrel knijp ik met mijn nagel de witte punt ervan af.  Een tip van een collegavisser!  De maiskorrel wordt dan wat lichter en dat is op deze moddergrond wel meegenomen. Ik gooi het pennetje weer voor de duiker en wil op de grond gaan zitten.  Maar voor mijn kont de grond raakt is mijn pennetje vertrokken!!

Half opstaand en half zittend sla ik aan en het lijkt wel of ik aan het breakdancen ben!.  Deze karper voelt iets zwaarder aan en ik probeer ook deze karper bij de duiker weg te leiden.  Maar de karper denkt daar heel anders over en gaat vol gas de duiker in!!  Shit,shit shit!!!  zeg ik hardop!  Dit komt niet goed!!  Ik sta nu met mijn hengel achter de duiker! De top van mijn hengel duw ik onder water en verdwijnt in de tunnel. De slip draai ik nu zo goed als dicht en probeer de karper te stoppen1  Pompend haal ik mijn hengel omhoog en voor ik het weet komt de karper de duiker weer uit!  Verbaasd kijk ik nu naar de karper die voor me zwemt.

Het voordeel is gelukkig weer aan mijn kant en opgelucht dril ik de karper naar de kant.  YESS!! Nummer 2. Kickke dit!! En zo snel achter elkaar!


Even met mijn op de foto en snel weer terug. 5 minuten later en ik gooi weer mijn pennetje voor de duiker. Zal er nog meer karper zitten!!  Zachtjes zie ik mijn pennetje trillen!!  Het zal toch niet waar zijn!  BAM!!  En weg is het pennetje weer.  In een reflex sla ik weer aan.  Ja!! Hangen!!  Ik probeer de karper op de steile helling te scheppen maar hij schiet los. Jammer, geluk voor de karper!  Ben er niet eens pissig over!  Geniet volop!!


Kijk even de haak na!  Niks aan de hand, gewoon niet goed gehaakt!  Aas weer op de haak en hup weer voor de duiker.  Gespannen kijk ik naar het pennetje!  Hij gaat een heel klein stukje onder en komt weer terug. Shit!!  Ik had moeten slaan!  Dan schiet hij langzaam schuin weg! Deze is voor mij!! Ik sla naar rechts!!
Ik voel contact met de vis! 5 seconden!!  Dan valt de lijn slap!!  Nu wel een beetje pissig!!

Ik wil eigenlijk nog een andere stek proberen maar deze duiker heeft me in zijn greep. Ik krijg nog een paar keer beet maar het is witvis wat er boven komt.  Als het begint te schemeren ga ik naar huis. In de auto ontdek ik pas hoe koud mijn handen zijn als ik een pakje drinken wil openmaken!  Door de spanning heb ik geen handschoenen aangedaan.  Voldaan rij ik naar huis.  Hier kom ik nog wel een keertje terug!
13 opmerkingen:

 1. Lekker Bjorn! Het kan ook niet missen bij die duiker. Ik ruik ze achter m'n computer al!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Andres,

   Ruiken deden ze zeker! Was even vergeten mijn landingsnet uit de auto te halen. De volgende dag op verjaardag met de auto :))))

   Gr, Björn

   Verwijderen
 2. Wel de aastijd meteen gevonden Bjorn! Je krijgt je kans op de rest van de duikerbewoners nog wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bpudewijn,

   De laatste 2 keer in de ochtend gevist en toen niets gevangen! Ik denk ook dat de betere uurtje's in de middag zijn. Ben inderdaad benieuwd of me dit nog een keer gaat lukken!

   Gr., Björn

   Verwijderen
 3. Zoekt en gij zult vinden, bij een duiker in de polder verwacht ik dat je meer karpers gaat haken. En beviel het pennetje?

  Grtx, FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pennetje bevalt erg goed Fer! Dobberrob verkoopt ze. Houd er wel rekening mee dat er geen oogje onderin het pennetje zit.

   Gr., Björn

   Verwijderen
 4. Bedankt Michael! Ik had ook een paar keer geblankt hoor:) En met deze "hoge" temperaturen is het zeker geen straf om even lekker te vissen!

  Gr, Björn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Björn, ik ben steeds aan het werk als het een beetje visweer is :-(
  Hoop dat het dit jaar beter uitkomt met mijn nieuwe baan en zo.
  Mooie compilatie gemaakt van afgelopen jaar, ik kan niet wachten om ze in mijn net te landen.
  Spreken gauw weer af.
  Groet Stefan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha die Steef,

  Bedankt! Inderdaad het kwam elke keer net rot uit. Rustig aan de winter duurt nog lang:)) l

  Gr., Björn  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klein maar stuk voor stuk hebben ze prachtige smoeltjes ! ik vind ze top

  Groetjes Sander

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Thanks Sander,

  Inderdaad niet zo groot maar leuk om te vangen! Hoop wel dat er iets grotere in de duiker zitten. We zullen het zien.

  Gr., Björn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. هل تعانون من الحشرات وكثرتها واضرارها البالغة نقدم لكم افضل شركة لابادة جميع انواع الحشرات بالضمان وهي شركة المثالية لمكافحة الحشرات حيث تقدم اليوم افضل العروض والخدمات بارخص الاسعار بخصم 50% لفترة محدودة

  شركة المثالية لمكافحة الحشرات
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالخبر
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالقطيف
  ______________________________________________________________________________________________________________
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالاحساء
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالجبيل
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بجدة

  BeantwoordenVerwijderen