dinsdag 13 november 2012

11 november is de dag.
11 november is de dag dat mijn lichtje dat mijn lichtje 11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag.


  Het is 7.30  uur ik doe mijn lichtje aan en ga uit bed.  Het wordt mooi weer en ik wel even een paar uurtjes vissen.  Het is St. Maarten vandaag, een oud Noord-Hollandse traditie. De kinderen gaan vanavond langs de deuren met een lampion en zingen een liedje. Als dank voor het zingen krijgen zij een traktatie. Hopelijk is St. Maarten mij vandaag ook goed gezind. (misschien moet ik langs de waterkant ook liedjes gaan zingen als het maar geen klaagliederen worden) Vorige week ook gevist maar toen liep het niet helemaal lekker.


 Vrijdagavond op de bank zittend met een zak chips en een laptop, surfend over het internet zoekend naar artikelen over het penvissen in de winter. Dan stuit ik op een internetsite en lees wat over het vissen met maden en maïs.


 Mmmmm, dat wil ook wel eens proberen. Zaterdagmiddag even naar de viswinkel toe een bakje met maden halen en nog wat andere dingetjes. Enfin, het is zondagochtend en ik rij de polder in het zonnetje komt op en is bijna windstil weer. Eerste stek, een mooi grote ronde duiker die onder de weg doorloopt. Ik heb hier van het voorjaar een keer gevist en toen een paar karpertjes gevangen.


 Bij de duiker aangekomen een paar maïskorrels en een paar maden gevoerd. Ik tuig een 1.5 ponds penhengel op met een licht pennetje 0,4 gram en een klein haakje maatje 8 want ik moet wel de maden er nog aanprikken. Loop naar de duiker toe en zie gelijk een grote welling in het water dat beloofd wat. Ik laat mijn pennetje een halve meter in de buis zakken en gelijk schiet hij schuin weg. Ik sla aan maar de karper schiet de tunnel in. Ik druk de top van mijn hengel onder water en kan de karper afremmen en binnen halen. Je kunt wel merken dat de karpers minder fel zijn in de winter, gelukkig maar want dit had in de zomer nog wel wat problemen kunnen opleveren. Leuk klein karpertje een pondje of 6 en een goed begin.


  Ik vis nog wat plekjes af en vang nog wat witvis dat heb je natuurlijk al gauw met die maden aan je haak. Voor mij maakt dat niet uit houdt me scherp. Na een uur vissen houd ik het voor gezien, ik ga verder in de polder kijken. Ik kom bij een fabriek aan waar ze zuivelproducten maken Hier heb ik van de zomer nog wel wat karpers gevangen en ik stop om even te kijken. Ik rij het gras op maar veel te ver, ik kom met mijn auto vast te zitten, ik rij naar voren weer naar achteren weer naar voren maar kom steeds vaster te zitten.


 Nou daar sta je dan midden in de polder weggezakt, lekker bezig hoor. Ik stap uit en kijk wat om me heen ik zie dat ze het gras hebben gemaaid want er liggen wat balen met nat gras. Ik krijg een idee, ik pak het gras en gooi dat in de sporen van de auto misschien krijg ik zo weer wat grip.


 Het lukt, met veel stunt en vliegwerk kom ik eruit. De auto ziet eruit of ik Parijs Dakkar heb gereden, maar ik sta weer op het asfalt. Weg hier! Ik wil nog 1 plekje aandoen. Een brede duiker die onder de weg loopt, ik voer wat aan beide kanten van de duiker. Ik begin bij de kant waar het water uitstroomt. Niet de beste kant natuurlijk want de vis ligt met zijn kop in de stroming dus ik moet aan de andere kant zijn maar ik geef ze allebei een kans.


 Na een half uur begint mijn geweten te knagen en verhuis is naar de andere kant van de duiker. Ik kan het pennetje mooi onder de duiker gooien. Na 10 minuten gaat mijn pennetje heel langzaam onder en sla ik aan. De karper vliegt weer de tunnel in maar deze kan ik aardig stoppen, het is een klein schubje. Had mijn fotocamera meegenomen alleen mijn statiefje ligt nog in de auto. Ik kan gelukkig de camera op een muurtje neerzetten en met de zelfontspanner toch nog wat foto’s maken.


 Al met al toch lekker 3 uurtje gevist, in het zonnetje was het lekker genieten. Ik had mijn handschoenen mee maar heb ze niet aangehad. Ben toch benieuwd of er van de winter nog wat grotere karpers uitkomen. Dit polderstelsel staat niet bekend om zijn grotere karpers maar ze zijn wel beresterk. Misschien dat de  grotere karpers zich ook ophouden bij de winterhotspots. Kan ik ze uit hun winterholen lokken! We zullen het zien.10 opmerkingen:

 1. Leuk verslag Bjorn! Ik kom wel vaker stekken tegen waar vissers hun sporen achter hebben gelaten (lees rommel), jij laat ze gewoon letterlijk achter ;) Overigens gebeurt mij dit ook geregeld hoor. Misschien tijd voor een vierwielaangedreven auto?

  Mooie gave karpertjes trouwens!

  Groet,

  Koen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Koen,

  Ik sta normaal aardig op mijn "strepen" maar toen helemaal ha,ha. Volgende keer maar een hark meenemen anders zijn mijn stekken wel erg makkelijk te herkennen. Ik denk dat ik maar een paard ga kopen sta ik nooit meer vast. Misschien staat het wel een beetje vreemd een vent op een paard met een hengel op zijn rug. De karpertjes waren wat aan de kleine kant maar ze waren prachtig van kleur. Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Bjorn,

  Goed bezig met je blog, leuk om te lezen. Ben nu zelf overgestapt op de roofvis maar ik ga het deze winter ook zeker nog een keer op karper proberen. Heb al een paar hotspots in gedachten want volgens mij is dat noodzakelijk tijdens het koude jaargetijde met beperkt actieve vissen. Succes verder met de vangst!
  Neem aan dat je karpers ook daadwerkelijk op de mais met de maden gevangen hebt, toch?

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Fer,

   Leuk weer wat van je te horen. Karpervissen in de winter valt toch niet mee, die mooie aanbeten in de zomer die krijg je bijna niet. Hele kleine aanbeten daar moet je gelijk op slaan heb ik ontdekt en zeer licht vissen. Het vissen met maden en 1 maiskorrel had ik ergens gelezen op een site van Piet Vogel. Het hele kleine beetje friemelen van de maden trekt de karper net over de streep. Het werkte wel, want toen ik overstapte naar 1 maiskorrel kreeg ik geen beet meer. Ik ben alleen bang als het nog kouder wordt de maden helemaal niet meer bewegen maar niet geschoten is altijd mis. Je was lekker aan het snoeken las ik op je weblog, je bent lekker bezig en ik blijf je volgen.

   Verwijderen
 4. Hoi Born,
  Ik vis ook geregeld met die combi en werkt prima. Mooie vissen op ypische winterstekjes. En twee in 3 uur, daar doe ik het voor hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Boudewijn,

  Ik ga zeker nog een paar keer vissen met deze combi, proberen of ik nog meer karper(tjes) uit hun winterholen kan lokken. Schiet je film al aardig op, ben zeer benieuwd. Zit al op de bank met een beker popcorn:)

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Bjorn,
  de filmmontage ligt nu ff 3 dagen stil ivm schrijven artikel Karperwereldmagazine en voorbereiding voor een gastcollege AMC ziekenhuis dat ik maandag ga geven als ervaringsdeskundige. Daarvoor ook wat andere dingen aan m'n hoofd, maar het zijn de laatste punten die nog moeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Boudewijn,

  Je privéleven eerst en dan de film wel weer, doe je rustig aan. Ik weet niet precies wat je in het AMC moet doen maar ik vindt het een topziekenhuis zeker het EMMA kinderziekenhuis, wat een aardige mensen. We konden altijd kiezen of we naar een ander ziekenhuis hier in de buurt konden of het EMMA, nou de keuze was gauw gemaakt. Doe ze de groeten daar maar van mij. Je artikel in de Karperwereldmagazine zullen we gauw lezen.

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Bjorn,
  Ik heb (vandaag dus) een gastcollege als ervaringsdeskundige gegeven bij college over harttransplantatie. Was voor 2e jaars studenten 100+ man dus weer een nieuwe, overigens leuke, ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Boudewijn,

   Visles heb je al gegeven maar dit is heel wat anders. Wel spannend effe voor dik 100 man staan. Groet, Bjorn.

   Verwijderen