zondag 18 november 2012

Carrassius Auratus GibelioCarrassius Auratus Gibelio de Latijnse benaming voor de Giebel. Ik zal dat woord vandaag gaan oefenen totdat ik hem zonder stotteren kan vloeken.

Vandaag een relax dagje vissen met goede vriend en vismaat Stefan. Stefan woonde vroeger bij mij in de straat dus we kennen elkaar al een tijdje. Soms ga ik alleen vissen maar ik wordt ook vaak vergezeld  door Stefan, dus hij zal af en toe ook in mijn visavonturen verschijnen. (en niet met lege handen.) 

Zaterdag nog even gebeld om te horen of de afspraak nog loopt. Hoe laat zondag zegt Stefan, niet te vroeg zeg ik een uurtje of half 1. Ik heb de vorige week in de ochtend gevist en nu wil ik in de middag, ik wil kijken hoe het aasgedrag van de karpers in de winter is. Bijten ze in de ochtend middag of in de avond beter?

 

Half 1 en Stefan komt aangereden bij mijn huis, alle spullen worden ingeladen en we rijden naar de Beemster. Onderweg praten we over de stek waar we heen willen. We komen op een idee, halverwege in de polder staat een overstort en daar willen we het wel even proberen. Het weer is vandaag fantastisch, 9 graden geen wind en een lekker zonnetje. Afgelopen week hadden we een paar dagen dat het niet zo lekker was maar vandaag treffen we het.

Bij de stek aangekomen lopen we gelijk naar het water om te observeren dat doen we eigenlijk altijd. Maar we zien geen enkele activiteit, maar dat zal wel vaker voorkomen in de winter. We maken met mais alvast wat kleine compacte voerplekjes en tuigen onze hengels op. We hebben vandaag 3 verschillende soorten voer mee, mais, brood en maden en we vissen om beurten met deze asssoorten.

  
Stefan begint alvast met vissen en ik wil met mijn camera nog wat foto's maken de lucht is prachtig blauw en het uitzicht is geweldig. We hebben het landingsnet in de auto laten liggen, dat doen we wel eens meer als we met zijn tweeën zijn en niet te ver weg vissen. Het is een soort bijgeloof,  het lijkt wel als we het landingsnet in de auto laten liggen we altijd beet krijgen.


Ik sta aan de overkant van de weg wat foto's te maken en ik hoor het geluid van een ratelende slip. Het zal toch niet. Ja hoor, meneer staat al met een kromme hengel en ik ren terug naar de auto om het landingsnet te halen.  Een mooie schubkarper glijd in het landingsnet en we staan elkaar verbaast aan te kijken. Zo dat is snel dat verwacht je niet.


Na wat foto's gaat de karper terug en begin ook ik met vissen. Ik gooi mijn dobber vlak naast een duiker, na een kwartiertje krijg ik kleine tukjes en gaat langzaam mijn dobber onder. Ik sla aan en denk een klein karpertje aan de lijn te hebben maar mis, het is een Giebel. We hebben vaker hier gevist maat Giebel's vangen we eigenlijk nooit zo veel. Nou ja, het is wel vis. Giebel weer terug en doorgaan met vissen. Stefan heeft ook weer beet en ik loop naar hem toe, weer een Giebel krijg nou wat.


Enfin 2 uur verder en ik ben 5 Giebel's "rijker" ik zit  hier echt op een Giebel hotspot. We zitten mooi in het zonnetje en ik krijg beet, weer een Giebel ik draai me om naar Steef maar die staat ook met een kromme hengel.  Maar dit is geen Giebel of het moet een hele grote zijn. Ik kom met het landingnet aan gelopen en kijk in het water. Stefan probeert de karper bij de duiker weg te drillen en dat lukt gelukkig aardig. Ik schep de karper en het blijkt nog een forse te wezen ook. 

Na wat mooie foto's wordt de karper weer teruggezet onder de ogen van wat fietsers die gestopt waren om te kijken. Gelukkig geen verhalen van wat zielig want daar heb ik wel mee leren leven. De meeste mensen hebben geen idee dat er zulke vissen in dit water leven en keken vol verbazing.


Het is half 5 en we vinden het wel weer welletjes geweest. Stefan heeft vandaag 2 mooie schubkarpers gevangen en ik was aan de Giebel.

Maar ze worden steeds groter.

14 opmerkingen:

 1. Hoi Bjorn,

  het was inderdaad een mooie visdag.
  Zo mag van mij elke winter zondag zijn.

  Maar volgens mij waren het geen Giebels, maar Kroes karpers.
  (nog nooit zoveel op een dag gezien, een echte hotspot).

  Enfin, misschien kunnen anderen daar
  uitsluitsel over geven.

  Tot de volgende sessie,
  Stefan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, die Steef,

   Het was inderdaad een mooie visdag. Ik heb gisteravond het verschil proberen te zoeken tussen een Giebel en de Kroeskarper maar dat viel niet mee. Er staat op internet dat de Giebel een "neusje" heeft en de Kroeskarper niet. Ook het aantal schubben tellen vanaf de zijlijn, maar dar is moeilijk te zien op de foto. Misschien dat ik nog andere reactie's krijg we zullen het zien.

   Spreek je, Groet Bjorn.

   Verwijderen
 2. Hi Bjorn,

  Goed bezig man. Ik denk dat Stefan gelijk heeft en dat het kroeskarpers betreft, ze zijn wel erg hoog voor Giebels. Ik kan overigens niet uit ervaring putten want de kroeskarper staat nog altijd op mijn verlanglijstje. Mooie grote karpers ook uit de polder, veel groter worden ze hier volgens mij niet.

  Grtx,
  FER

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Fer,

   Ik weet zelf ook niet veel van kroeskarpers en zo vang je er 5 op een middag. Ik denk zelf ook niet dat de karpers nog groter worden, want dit was voor hier in de polder echt een buffel. Ik kan je de stek wel mailen hoor, misschien zitten ze er nog want ik ving ze alle 5 op een plek van 1,5 bij 1,5 meter. Kan je weer wat wegstrepen van je verlanglijstje. Groeten Kroespiet.

   Verwijderen
  2. Ik ben zeker benieuwd naar die kroeskarper/giebel stek. ferryout@hotmail.com
   Tof dat je 'm wilt delen. Zie aan de foto's dat je sowieso niet zoveel om stekherkenning geeft.

   Grtx,
   FER

   Verwijderen
  3. Misschien maak ik teveel foto's van de stek ik weet het. Hoop niet dat er volgende week 100 man zit te vissen. Maar als je goed om je heen kijk kan je in de polder overal karper vangen. Ik stuur je een pb. Groet, Björn.


   Verwijderen
 3. Kijk,kijk!!! Dat zijn mijn favoriete vissen. Schitterend gebouwde polderknallers!!

  Gefeliciteerd!

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik zondag ook wilde gaan. Het was er het weertje voor,maar kon geen tijd maken..

  Tja,die giebels. Ik vind ze echt bloed irritant. Ze zitten bij mij in grote getalen.Soms zijn ze even weg,maar als ze zin hebben......

  Ga zo door!
  Groet,
  Dale

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Dale, ik heb wel geen karpers gevangen maar het voelt altijd wel een beetje als "ons" succes. Het maakt niet uit wie er vangt het gaat om de beleving. Ik ben er alleen nog niet uit of het nou Giebels of kroeskarpers waren ik ga dat nog even uitpluizen. Het weer was super en dat was natuurlijk een pluspunt. Hopelijk heb jij nog succes gehad met het schaken maar dat zullen we nog wel lezen. Groet, Björn.

   Verwijderen
 4. Leuke blog ben je begonnen Bjorn
  Giebel kan een plaaggeest zijn, ook hier in Zuid Holland zijn er bepaalde plekken van vergeven. Verschil tussen giebel en kroeskarper: kroeskarper heeft echt een minioog, giebel niet, giebel heeft een bolle rugvin, kroeskarper een holle (of was dat nou juist andersom?!) Ook heeft kroeskarper een groter aantal schubben op zijn zijlijn tov de giebel.
  Mooie plaatsjes en wat Dale al zegt mooie vissen.

  Keep up the good work!

  groeten Andries

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel Andries, probeer af en toe wat leuke verhalen en foto's op mijn weblog te zetten, en hopen dat mensen dat leuk vinden. Ben jij toevallig Andries Hoekstra van het weblog Penvissen Op Karper. Ik lees net je inleiding en dat is zeer herkenbaar als penvisser je hebt het mooi verwoord. En de Giebels het blijft gissen. Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Bjorn,

  Ik denk dat het een giebel is vanwege de kleur. Een giebel is in mijn ervaring ook een echte slijmjurk net als de brasem. Niet fijn om in het net te hebben.

  Verder mooie vissen en een leuk verhaal.
  Groet, Michael

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Michael,

  Bedankt voor je reactie, ik dacht zelf ook dat het Giebel's zijn maar helemaal zeker weet ik het ook niet. Het vreemde is ik vang ze eigenlijk nooit. Ik zag dat je ook met een weblog bezig bent, ik ben zelf ook net begonnen met bloggen. Succes ermee.
  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hey Bjorn,
  mooie stek man en nog eens met vis ook (alhoewel me dat niet verrassend lijkt). Ga je veel plezier aan beleven. Maar toch wil ik je meegeven voorzichtig te zijn met het weggeven van je stekken, echt, er zijn vissers die erg ver gaan, geloof me...
  Waar vingen jullie ze uiteindelijk op? Brood? Of geen voorkeur kunnen ontdekken?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Boudewijn,leuk weer wat van je te horen. Ja, ik ben soms een beetje te enthousiast en wil ik alles met de wereld delen. De stek die ik "weggaf" was voor Fer want ik weet dat hij ook vaak in deze contreien vist (alleen) en dat gunde ik hem wel. Ik denk dat jij ook af en toe wel een beetje gek wordt van die stekkenpezers. Straks durven we geen foto's en verhalen meer te plaatsen, ook ik zal dat met meer beleid moeten doen. Stefan ving de karpers met een fluim brood, ikzelf zat eerst met maden en 1 maiskorrel en daarna met alleen 1 maiskorrel kreeg ik toch meer aanbeten.

  Groet, Bjorn.

  BeantwoordenVerwijderen